Historisk arkiv

Aulestad rehabiliteres til Bjørnson-markeringen i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

I 2010 er det 100 år siden forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson døde. Kultur- og kirkedepartementet stiller nå 25 millioner kroner til disposisjon i 2009 og 2010 slik at alle bygninger på Aulestad kan bli rehabilitert til markeringsåret.

Aulestad /Foto: Driftsavdelingen MaihaugenI 2010 er det 100 år siden forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson døde. Kultur- og kirkedepartementet stiller nå 25 millioner kroner til disposisjon i 2009 og 2010 slik at alle bygninger på Aulestad kan bli rehabilitert til markeringsåret.

Bjørnstjerne Bjørnson kjøpte gården Aulestad i Gausdal i 1874. Etter Karoline Bjørnsons død i 1934 ble bygningene overtatt av staten og åpnet som museum året etter. Maihaugen forestår forvaltning og drift av anlegget.

Maihaugen la i fjor høst fram dokumentasjon for et omfattende rehabiliterings- og vedlikeholdsbehov på Aulestad. På grunnlag av allerede gitte bevilgninger er man i gang med presserende utbedringsarbeider i våningshuset og Folkestua. De 25 millioner kronene muliggjør full rehabilitering av alle bygningene, inkludert den store låven. Midlene som blir stilt til disposisjon kommer dels fra tiltakspakken for sysselsetting (11,5 mill. kroner) og dels fra spillemidlene til kulturbygg (13,5 mill. kroner).

Siktemålet er at Aulestad i 2010 skal framstå som en innbydende arena for formidling av Bjørnstjerne Bjørnsons forfatterskap og brede samfunnsengasjement.

Maihaugen er allerede i gang med å planlegge innhold og aktivitet i de nye arealene som vil bli tilrettelagt for formidling. Både Gausdal kommune, Oppland fylkeskommune og flere andre regionale instanser medvirker i arbeidet med å gjøre Aulestad til et attraktivt reisemål for et stort publikum.

Den årlige litteraturfestivalen på Lillehammer vil i 2010 ha Bjørnson som sentralt tema, og Aulestad vil i denne sammenhengen bli en sentral arena.