Historisk arkiv

Statsråden inviterer til valgseminar 26. februar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Presseinvitasjon 05/2008

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa inviterer til valgseminar tirsdag 26. februar. Hun ønsker å diskutere temaer som fikk stor oppmerksomhet ved fjorårets kommunestyre- og fylkestingsvalg.

• Sted: Auditoriet i R5, Akersgaten 59, Oslo
• Tid: Kl. 12.00 – 15.00 tirsdag 26. februar.

Valget i høst førte til mange debatter. Seminaret tirsdag er en del av KRDs valgevaluering. Det ble reist påstander om valgfusk ved kjøp og salg av stemmer. Det ble organisert velgeraksjoner for å få inn bestemte kandidater i kommunestyret. Har et lite antall velgere for stor makt? Bør det være ulovlig å ta med seg stemmesedler inn i valglokalet? Noen mente at politikere som tjenestegjorde som valgfunksjonærer, påvirket velgerne inne i valglokalene. Kanskje politikere ikke bør være valgfunksjonærer?

Myndighetene er både etter nasjonalt og internasjonalt regelverk forpliktet til å legge til rette for at alle får avgitt stemme hemmelig og uten å bli utilbørlig påvirket. Hvordan bør Norge forholde seg til disse kravene?

Deltakere på seminaret er politikere, forskere og representanter fra ulike organisasjoner, staten og kommunesektoren. Hele seminaret er åpent for media.

Program:

Kl. 1200 – 1210  Innledning ved kommunal- og regionalminister
Magnhild Meltveit Kleppa
Kl. 1210 – 1250 Hvilken tilnærming skal vi ha til kravene om hemmelig stemmegivning og uten utilbørlig påvirkning? Innleder: Siri Skåre, leder for NORDEM-programmet på Norsk Senter for Menneskerettigheter
Kl. 1250 – 1320 Er stemmeseddelkonvolutter på valgdagen nødvendig for å sikre hemmelig stemmegivning? Innleder: Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen
Kl. 1320 – 1340 Pause
Kl. 1340 – 1410 Bør vi innføre krav til hvem som kan være valgfunksjonærer?
Innleder: Bernt Aardal, forskningsleder på Institutt for samfunnsforskning
Kl. 1410 – 1450  Er velgeraksjoner for å få stemt inn bestemte kandidater et demokratisk problem? Har velgerne for stor makt?
Innleder: Hanne Marthe Narud, professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
Kl. 1450 – 1500  Oppsummering.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00