Historisk arkiv

Vil fjerne felle i husleieloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen har lagt fram forslag til endringer i husleieloven. - Mange leiere og utleiere tror at en tidsbestemt leiekontrakt kan sies opp i leieperioden. Dette er blitt oppfattet som en felle, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

- Jeg ønsker å styrke leiers stilling. Jeg mener også at de vanskeligstilte på boligmarkedet i størst mulig grad skal sikres de samme rettigheter som andre leiere, sier Kleppa.

Forslagene følger opp Soria Moria-erklæringen som slår fast at regjeringen vil gjennomgå husleieloven for å sikre at de boligpolitiske målsettingene ivaretas. De viktigste forslagene til endring er:

  • I boligleieforhold må utleier skriftlig opplyse leier om at en tidsbestemt leieavtale ikke kan sies opp i leieperioden. Dersom leier ikke får denne opplysningen, vil leier likevel kunne si opp leieavtalen.
  • Utleier kan avtale å ta betalt for forbruksavhengige utgifter til vann og kloakk i tillegg til leien.
  • Etter opphør av leieforholdet, må utleier varsle leier for å få utbetalt skyldig husleie fra depositumskontoen. Leier må i visse tilfeller gå til søksmål dersom leier skal hindre utbetaling til utleier.
  • En depositumskonto skal opprettes på særskilt konto i leiers navn. Det er likevel foreslått at departementet får forskriftshjemmel til å gjøre unntak fra dette kravet. Dette er spesielt aktuelt i forhold til studentsamskipnadene.
  • Det innføres én særbestemmelse om utleie av boliger til vanskeligstilte på boligmarkedet. Bestemmelsen åpner for i visse tilfeller å kunne inngå leieavtaler av kortere varighet enn det som følger av husleielovens ordinære regler.