Historisk arkiv

Mandat for styret i Bygg21

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Bygg21 er et langsiktig og bredt anlagt samarbeidsprogram mellom byggenæringen, statlige myndigheter og andre sentrale aktører for å utvikle en kunnskapsbasert byggenæring øke kompetansen og gjennomføringsevnen i alle ledd i næringen.

Formål og visjon for Bygg21:
Bygg21 er et langsiktig og bredt anlagt samarbeidsprogram mellom byggenæringen, statlige myndigheter og andre sentrale aktører for å utvikle en kunnskapsbasert byggenæring øke kompetansen og gjennomføringsevnen i alle ledd i næringen.

Bygg21 skal være en pådriver for å skape forståelse og felles bransjekultur for bærekraftige og kontinuerlige forbedringsprosesser i byggesektoren. Arbeidet i Bygg21 skal bidra til å nå hovedmålene i bygningspolitikken:

  • Godt utformede, sikre, energieffektive og sunne bygg
  • Bedre og mer effektive byggeprosesser

Styrets hovedoppgaver:
Styret for Bygg21 skal bidra til organisering og gjennomføring av Bygg21 i henhold til dens formål.

Styret for Bygg21 skal medio 2014 legge fram nasjonale strategier for:

  • FoU og innovasjon
  • Utdanning og kompetanseutvikling
  • Formidling av kunnskap og erfaringer

Strategiene skal skape en helhetlig tenkning rundt satsing på økt kompetanse og kunnskapsspredning i hele næringen. Strategiene må omfatte både tekniske og prosessmessige utfordringer.

Strategiene skal bidra til å samle og utfordre næringens måte å jobbe på. Strategiene må kommuniseres og forankres hos relevante aktører i næringen og skal være rådgivende for myndighetene.

Styre skal etter at strategiene er utarbeidet, vurdere behovet for å konkretisere, spisse og operasjonalisere strategien ytterligere.

På bakgrunn av strategiene skal Bygg21:

  • Foreslå tiltak på de tre innsatsområdene.
  • Prioritere tiltakene
  • Legge frem forslag til ansvar for de enkelte tiltakene

Styret skal videre vurdere behovet for å benytte innsatsgrupper på prioriterte tema. Innsatsgruppenes arbeid skal i tilfelle følges opp av styre.

Styret må holde seg orientert om andre initiativ og samarbeidsprogram som er av betydning for arbeidet i Bygg21. Styret må også søke samarbeid med disse.

Styret skal ha årlig intern evaluering av sin virksomhet, samt sørge for ekstern midtveisevaluering av Bygg21 i 2016.

Bygg21 skal bidra til offentlig debatt og styrets arbeid skal være preget av åpenhet. Styre skal invitere til dialog med sentrale personer og organisasjoner utenfor Bygg21.

Styrets oppnevnelse og virketid:
Kommunal- og regionaldepartementet oppnevner styret. Departementet skal ha en observatør i styret.

Styret oppnevnes for to år. Styremedlemmene er personlig oppnevnt og sitter ikke som representant for organisasjoner. Styremedlemmene kan ikke benytte stedfortreder.

Styret rapporterer skriftlig hvert år til Kommunal- og regionaldepartementet om status for arbeidet.

Bygg21s styre skal ha ett til to møter med departementet i året.

Bygg21 skal være virksom frem til 2020. Mot slutten av virksomhetsperioden skal Bygg21 evalueres med tanke på å vurdere avvikling eller videreføring, og i tilfelle i hvilken form.

Kommunal og regionaldepartementet kan endre mandatet ved behov.