Historisk arkiv

Regjeringen har vedtatt en nasjonal handlingsplan for Inn på tunet 2013-2017

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum lanserte regjeringens handlingsplan for Inn på Tunet på gården Austvang i Åsnes kommune i Hedmark. Samtidig la statssekretær Eli Blakstad fram handlingsplanen på Thujord gård på Fåvang i Ringebu kommune.

Bak fra venstre:  Anders Prestegarden, landbruksdirektør i Oppland, Eli Blakstad, statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, Erik Odlo, ordfører i Ringebu. Foran fra venstre: Eva Barkenes, Ringebu kommune, Marita Aanåkre, Inn på Tunet og vertskapet Knut og Arnhild Thujord.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum lanserte regjeringens handlingsplan for Inn på Tunet på gården Austvang i Åsnes kommune i Hedmark. Samtidig la statssekretær Eli Blakstad fram handlingsplanen på Thujord gård på Fåvang i Ringebu kommune.

Om Inn på tunet
Gården er en unik og allsidig arena for gode opplevelser, mestring, utvikling og trivsel, og kan bidra til å løse samfunnsutfordringer. Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Tjenestene skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktivitetene i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der. Det tilbys meningsfulle oppgaver, fysisk aktivitet, stimulerende sanseopplevelser i natur, kontakt med dyr, ekte arbeidsoppgaver, årstidssykluser, måltider og fellesskap.

Inn på tunet-tilbud kan tilpasses alle nivåer og aldre gjennom individuelle og skreddersydde tilbud. Tjenesteområder for Inn på tunet er pr i dag i hovedsak innen oppvekst og opplæring, arbeid og arbeidstrening, og helse og omsorg (rus, funksjonshemming, psykisk helse, demens m.m.) 

Stort vekstpotensiale
Inn på tunet er en bygdenæring med stort vekstpotensiale. Kommuner som har brukt Inn på tunet-tilbud er fornøyde og etterspør stadig flere tilbud og større bredde. Faglagene i jordbruket har egne utvalg for Inn på tunet, og er pådrivere for utvikling av blant annet godkjenningsordning, kompetansetilbud og aktive samarbeidspartnere. Det er etablert et eget godkjenningssystem for Inn på tunet-tjenester, som forvaltes av Matmerk. 

Nasjonal handlingsplan
Landbruks-og matdepartementet bidrar sammen med andre departement og samfunns- og næringslivsaktører til å tilrettelegge og utvikle kvalitetssikrede tjenester til beste for samfunnet med utgangspunkt i gårdens ressurser. Regjeringens handlingsplan for Inn på tunet 2013-2017 som lanseres fredag 6. september av landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, er en oppfølging av nasjonal strategi for Inn på tunet (2012).

Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet står sammen bak både strategien og handlingsplanen. Arbeidsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Landbrukets næringsorganisasjoner, KS, NAV, fylkesmennene, fylkeskommunene, og forsknings- og kompetansemiljøer har også bidratt inn i arbeidet.   

Om Thujord gård

Har tilbud i følgende kategorier:

  • Skolefritidsordning/fritidsaktiviteter for barn i skolealder
  • Skole/Gården som pedagogisk ressurs
  • Tilrettelagt arbeid/arbeidstrening
  • Terapi/Terapiridning
  • Tilbud for fysisk funksjonshemming
  • Eldreomsorg/tiltak for eldre m/demens
  • Arbeid og språkopplæring for flyktninger

Beskrivelse av "Inn på Thujord!"
På Thujord driver Arnhild og Knut også ordinær gardsdrift med melkeproduksjon, i tillegg til IPT tilbud. Vi bruker garden, dyrene og naturen som lærings- og mestringsarena. Hos oss er både mennesker i ulike livssituasjoner, natur og dyr like verdifulle. Vi har drevet garden i 22 år og hatt barnevern- og IPT tilbud i 10 år. Vi har både god tid og god plass til unge og voksne som trenger forandring i hverdagen. I tillegg til Arnhild og Knut kan det hende du møter de tre jentene våre og fostersønnen. Og du treffer garantert ei ku eller kalv, høner, hester, kaniner, sauer og katter!

Mer om Inn på tunet hos Landbruks- og matdepartementet