Historisk arkiv

Hvor mye tjenester produserer kommunene?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- produksjonsindeks for kommunale tjenester beregnet for 2004. Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi 09.12.05

Nye beregninger av produksjonsindeksen for 362 kommuner vises i desemberrapporten fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi.

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU)

Dato: 09.12.2005

Hvor mye tjenester produserer kommunene?

- produksjonsindeks for kommunale tjenester beregnet for 2004

Nye beregninger av produksjonsindeksen for 362 kommuner vises i desemberrapporten fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi. Hvor mye tjenester kommunene produserer har klar sammenheng med inntektsnivået, men det er også store forskjeller mellom kommuner med om lag samme inntektsnivå.

Utvalget har siden 2001 presentert beregninger av en produksjonsindeks for kommunale tjenester basert på KOSTRA-data. En produksjonsindeks er et samlemål for kommunenes tjenesteproduksjon basert på produksjonsindikatorer for de ulike sektorer. Den indeksen som beregnes omfatter barnehager, grunnskole, primærhelsetjeneste, pleie og omsorg, barnevern og sosialkontortjenester. I tråd med resultatene fra tidligere år viser analysene en klar sammenheng mellom produksjonsindeksen og økonomiske rammebetingelser. Kommuner med høy korrigert inntekt har gjennomgående høyere produksjon enn kommuner med lav korrigert inntekt. Små kommuner og kommuner i Nord-Norge har også gjennomgående høy verdi på produksjonsindeksen. For de fleste kommuner er verdien på produksjonsindeksen preget av stabilitet over tid.

Variasjonen i produksjonsindeks kommunene imellom avhenger av hvordan produksjonen måles. Dersom elevprestasjoner benyttes som produksjonsindikator i grunnskolen i stedet for årstimer, blir variasjonen i produksjon mindre. Det har sammenheng med at årstimer per elev har begrenset effekt på elevprestasjonen, slik at elevprestasjonene varierer mindre enn årstimer per elev.

Priv. til red.

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er blant annet satt sammen medlemmer fra KS, Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved Utvalgets leder professor Lars-Erik Borge, NTNU, tlf. 73 59 19 41 eller 99 00 46 11, eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på tlf. 22 24 72 29/34.