Historisk arkiv

Hvor mye tjenester produserer kommunene?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra TBU 11.12.06

Pressemelding fra det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU)


Dato: 07.12.06

Hvor mye tjenester produserer kommunene?

- produksjonsindeks for kommunale tjenester beregnet for 2005

Nye beregninger av produksjonsindeksen for 374 kommuner vises i desemberrapporten fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi. Hvor mye tjenester kommunene produserer har klar sammenheng med inntektsnivået, men det er også store forskjeller mellom kommuner med om lag samme inntektsnivå.

Produksjonsindeksen er et samlemål for kommunenes tjenesteproduksjon for utvalgte sektorer, og sier noe om nivået på produksjonen i forhold til størrelsen på målgruppen for tjenestene. For eksempel beregnes produksjonen innen barnehagesektoren i forhold til antall barn mellom 1 -5 år. Indeksen som beregnes omfatter barnehager, grunnskole, primærhelsetjeneste, pleie og omsorg, barnevern og sosialkontortjenester. Samlet utgjør disse sektorene om lag 80 prosent av kommunenes driftsutgifter. Utvalget har siden 2001 presentert beregninger av en produksjonsindeks for kommunale tjenester basert på KOSTRA-data.

Som tidligere år viser analysene en klar sammenheng mellom produksjonsindeksen og økonomiske rammebetingelser. Kommuner med et høyt inntektsnivå har gjennomgående høyere tjenesteproduksjon enn kommuner med et lavere nivå på de kommunale inntektene. Små kommuner og kommuner i Nord-Norge har også gjennomgående høy verdi på produksjonsindeksen. For de fleste kommuner er verdien på produksjonsindeksen preget av stabilitet over tid.

Det er betydelige utfordringer i å måle hvor stor tjenesteproduksjonen faktisk er i en kommune. Dersom elevprestasjoner benyttes som produksjonsindikator i grunnskolen i stedet for antall undervisningstimer, blir variasjonen i produksjon kommunene i mellom mindre. Det har sammenheng med at undervisningstimer per elev har begrenset effekt på elevprestasjonen. Elevprestasjonene varierer mindre kommunene i mellom enn forskjeller i undervisningsressurser.

Priv. til red.

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er blant annet satt sammen medlemmer fra KS, Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved Utvalgets leder forsker Einar Bowitz, ECON, tlf. 92 69 41 36/45 40 50 00, eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på tlf. 22 24 72 39/34/29.