Historisk arkiv

NCE Ekspertsenter Undervannsteknologi i Hordaland valgt til Norwegian Centre of Expertise

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 27.04.2006

NCE Ekspertsenter Undervannsteknologi i Hordaland får status som Norwegian Centre of Expertise. Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga og nærings- og handelminister Odd Eriksen offentliggjør i dag de seks næringsmiljøene som får NCE-status. Målet med NCE er å støtte næringsmiljøer som har store muligheter for vekst.

Pressemelding

Nr.: 39/2006
Dato: 27.04.2006

NCE Ekspertsenter Undervannsteknologi i Hordaland valgt til Norwegian Centre of Expertise

NCE EkspertsenterUndervannsteknologi i Hordalandfår status som Norwegian Centre of Expertise. Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga og nærings- og handelminister Odd Eriksen offentliggjør i dag de seks næringsmiljøene som får NCE-status. Målet med NCE er å støtte næringsmiljøer som har store muligheter for vekst.

NCE Ekspertsenter Undervannsteknologi består av en lang rekke aktører innenfor undervannsaktivitet, både lokomotiver i næringslivet og små leverandørbedrifter. NCE Ekspertsenter Undervannsteknologi retter seg først og fremst mot leverandørbedrifter. Hensikten er å sikre en leverandørindustri med betydelig virksomhet mot et internasjonalt marked, som er levedyktig når aktiviteten i Nordsjøen avtar. På lang sikt skal klyngen bidra med arbeidsplasser og verdiskapning i Bergensområdet og hele fylket.

- Jeg har store forventninger til de nye Norwegian Centre of Expertise som skal spisse innsatsen for å fremme regional innovasjon i hele landet. NCE bidrar til å gi bedre grobunn for nye virksomheter og til kommersialisering av nye forretningsidéer. NCE er godt tilpasset andre program og tiltak som støtter opp under en utvikling av sterkere næringsklynger i alle deler av landet, også distriktene, sier statsråd Haga.

SIVA, Forskningsrådet og Innovasjon Norge har utviklet NCE-programmet og pekt ut de seks sentrene. Klyngene som får status som NCE skal bestå av bedrifter som er internasjonalt orienterte og har stort potensial for videre vekst basert på innovasjon, økt samarbeid, internasjonalisering, forskning og utvikling. Disse miljøene kan utvikles til motorer for næringsutvikling.

- Jeg er stolt over at vi har klynger i Norge som er ledende internasjonalt på sine områder. Disse miljøene kan utvikles til motorer for næringsutvikling. Jeg tror at vi gjennom NCE-programmet kan styrke de klyngene som allerede er ledende internasjonalt og hjelpe fram flere miljøer, sier statsråd Eriksen.

Undervannsteknologien blir stadig viktigere i olje- og gassvirksomheten fordi leting og produksjon flyttes til stadig større dyp og mot nord. I tillegg til den oljerelaterte aktiviteten har Hordaland en av de sterkeste og mest komplette maritime klyngene i verden, er et stort oppdrettsfylke og et senter for havforskning og fiskeri.

Norwegian Centre of Expertise er et langsiktig program. Det skal etableres minst ti slike sentre innen utgangen av 2010. Programmet tilbyr bedriftene faglig og finansiell støtte til utviklingsprosesser i opptil ti år.

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga og nærings- og handelsminister Odd Eriksen åpner NCE-programmet på Raufoss torsdag 27. april klokka 12.30. Statssekretærene Karin Yrvin fra Nærings- og handelsdepartementet og Inge Bartnes fra Kommunal- og regionaldepartementet er til stede ved åpningen i Ålesund.

Kontakter:

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00

Nærings- og handelsdepartementet: Informasjonsrådgiver Arvid Samland: 93 05 14 58

Innovasjon Norge: Spesialrådgiver Elin Ersdal: 41515713

NCE-programmet: www.innovasjonnorge.no/nce.