Historisk arkiv

Regjeringen etablerer et kompetansesenter for distriktsutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 05.12.06

Planen er at kompetansesenteret skal være etablert og i drift fra januar 2008. Senteret vil blant annet få en viktig rolle i å understøtte lokalt utviklingsarbeid gjennom kunnskaps- og erfaringsoverføring. Hvor senteret skal lokaliseres vil bli vurdert i løpet av vinteren 2007.

Pressemelding

Nr.: 103/2006
Dato: 05.12.2006

Regjeringen etablerer et kompetansesenter for distriktsutvikling

Planen er at kompetansesenteret skal være etablert og i drift fra januar 2008. Senteret vil blant annet få en viktig rolle i å understøtte lokalt utviklingsarbeid gjennom kunnskaps- og erfaringsoverføring. Hvor senteret skal lokaliseres vil bli vurdert i løpet av vinteren 2007.

Formålet med senteret er at det skal bidra til å støtte opp om lokal utviklingskraft og lokale initiativ. Dette skal gjøres gjennom systematisk arbeid for å spre erfaringer og gode eksempler på lokalt utviklingsarbeid og vellykkede lokalsamfunn med vekstkraft. Det er et særlig behov for fokus på småsamfunn og områder med små markeder og tynne næringsmiljø.

- Etablering av et kompetansesenter er et viktig tiltak i distrikts- og regionalpolitikken. Departementet planlegger etablering 1.1.2008 og legger opp en prosess med framdrift i forhold til dette, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Oppgaver for kompetansesenteret
Videre utvikling av kompetansesenterets rolle og oppgaver vil ta utgangspunkt i følgende kjerneoppgaver:

  • Systematisk innhenting, formidling og utveksling av kunnskap og erfaringer
  • Nettverks- og arenabygging

- Eksisterende miljøer formidler i liten grad systematisk og helhetlig kunnskap og erfaring fra praktisk utviklingsarbeid på lokalt nivå, sier statsråd Haga.

Det finnes i dag ikke aktører eller miljøer som har som oppgave å videreformidle og systematisere kompetanse i forhold til et helhetlig perspektiv på lokal samfunnsutvikling. Kompetansesenteret skal ikke ha oppgaver som i dag løses av aktører som Innovasjon Noreg og SIVA. Kompetansesenteret skal heller ikke være et nytt forsknings-/FoU-institutt, men vil i stor grad kunne bestille utredninger og analyser fra slike miljøer.

Senteret skal først og fremst ha en utviklingsrolle, og være drivkraft i et nettverk av utviklingsmiljøer og -arenaer.

Kriterier for lokalisering
Kommunal- og regionalministeren har tidligere oppfordret kommuner og miljøer som er interessert i å huse kompetansesenteret til å henvende seg til Kommunal- og regionaldepartementet (KRD). Departementet har til nå mottatt om lag 20 forslag til lokalisering. Departementet har vurdert kriterier for lokalisering, og ønsker å informere om disse slik at flere kommuner og miljøer kan vurdere å melde sin interesse for senteret.

I henhold til gjeldende retningslinjer for lokalisering av statlige arbeidsplasser og tjenesteproduksjon, er det et generelt prinsipp at nye statlige arbeidsplasser skal lokaliseres utenfor Oslo, og i tillegg fortrinnsvis i det geografiske virkeområdet for de distriktspolitiske virkemidlene. Basert på retningslinjene vil blant annet følgende forhold være sentrale i forbindelse med kompetansesenteret:

  • Senteret skal lokaliseres utenfor større (universitets)byer.
  • Senteret skal ha en nærhet til eksisterende fagmiljø. Det lokale arbeidsmarkedet må sees i forhold til senterets kompetansebehov og nærliggende fagmiljø/utviklingsmiljø bør ha kompetanse/erfaring i forhold til distriktspolitiske problemstillinger og utviklingsutfordringer.
  • Senterets behov når det gjelder tilgang på nødvendig infrastruktur, tilgjengelighet og kommunikasjoner vil også bli tillagt vekt.

- Vi inviterer i disse dager også fylkeskommunene til å komme med eventuelle synspunkter på blant annet lokalisering av kompetansesenteret. Aktuelle lokaliseringer vil i nærmeste framtid bli vurdert av KRD, blant annet med grunnlag i de henvendelser og innspill som har kommet, sier statsråd Haga.

Denne satsingen er en del av stortingsmelding 21 om distrikts- og regionalpolitikken, Med hjarte for heile landet.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.