Historisk arkiv

Søker ESA om godkjenning av ny regional transportstøtteordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 13.12.06.

Kommunal- og regionaldepartementet har i dag sendt sitt forslag til nasjonale retningslinjer for en ny regional transportstøtteordning til EFTAs overvåkingsorgan, ESA.

Pressemelding

Nr.: 105/2006
Dato: 13.12.2006

Søker ESA om godkjenning av ny regional transportstøtteordning

Kommunal- og regionaldepartementet har i dag sendt sitt forslag til nasjonale retningslinjer for en ny regional transportstøtteordning tilEFTAs overvåkingsorgan,ESA.

Den regionale transportstøttens siktemål er å redusere de konkurransemessige ulemper som følger av lange transportavstander, vanskelige transportforhold og spredt bosetting for bedrifter som ligger perifert i forhold til mer sentrale områder i Norge. Dagens ordning omfatter de fire nordligste fylkene. Retningslinjene for regionalstøtte som skal gjelde fra 2007, åpner for en utvidelse av dagens ordning.

- Regjeringen er opptatt av å utnytte handlingsrommet i EØS-regelverket. Vi har derfor sett nærmere på mulighetene for en utvidelse av virkeområdet i forhold til dagens regionale transportstøtteordning, sier statssekretær Inge Bartnes i Kommunal- og regionaldepartementet.

Ordningen skal finansieres og forvaltes av hver enkelt fylkeskommune. Fylkeskommunene avgjør selv hvorvidt de ønsker å prioritere midler til transportstøtte og har gitt departementet innspill til utarbeidelsen av virkeområdet. Forslaget til ny ordning inkluderer også kommuner i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Buskerud.

Det er viktig å understreke at det er ESA som avgjør hvem som kan få transportstøtte, og at det geografiske virkeområdet og utformingen av ordningen forøvrig ikke er klar før ESA har godkjent notifikasjonen. ESAs avgjørelse vil ikke komme før i 2007. Ordningen skal gjelde fra 2007 – 2013.

Ordningen med nasjonal transportstøtte blir ikke videreført. Den nasjonale transportstøtteordningen ble etablert i 2004 som kompensasjon for bortfallet av den differensierte arbeidsgiveravgiften. Med en gjeninnføring av differensiert arbeidsgiveravgift vil det ikke være grunnlag for en egen nasjonal ordning.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00
www.krd.dep.no