Historisk arkiv

Støtte til kommuner med naturskade

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 06.10.06

Kommunal- og regionaldepartementet bevilger 44,7 millioner kroner i ekstraordinært skjønn til kommuner som har hatt merutgifter som følge av naturskade.

Pressemelding fra Kommunal- og regionaldepartementet og Olje- og energidepartementet

Nr.: 85/2006
Dato: 06.10.2006

Støtte til kommuner med naturskade

Kommunal- og regionaldepartementet bevilger 44,7 millioner kroner i ekstraordinært skjønn til kommuner som har hatt merutgifter som følge av naturskade. Dette kommer i tillegg til 52 millioner kroner til forebyggende sikringstiltak som regjeringen bevilget i revidert nasjonalbudsjett.

Kommunal- og regionaldepartementet har i år mottatt søknader på totalt 70,4 millioner kroner i merutgifter til skade på kommunal eiendom som følge av flom, ras og lyngbrann fra 2 fylkeskommuner og 36 kommuner. Beløpene varierer fra 18 tusen kroner til 11 millioner kroner.

Kommuner med spesielt høye merutgifter får dekket alle utgifter utover 250 kroner per innbygger. I hvor stor grad kommunene får kompensert sine merutgifter, varierer dermed etter størrelsen på merutgiftene målt i kroner per innbygger. Flatanger kommune har høyest dekningsgrad, og får dekket 97 prosent av sine merkostnader.

Kommuner og fylkeskommuner som har hatt utgifter mindre enn 250 kroner per innbygger som følge av naturskade, får kompensert 50 prosent av merutgiftene sine.

Se beløp for den enkelte kommune i den vedlagte tabellen (PDF).

I revidert nasjonalbudsjett, som ble behandlet i juni i år, bevilget regjeringen over Olje- og energidepartementets budsjett totalt 52 millioner kroner til å reparere og forbedre sikringstiltak etter skadeflommene på Vestlandet og i Trøndelag høsten 2005 og vinteren 2006.

Tiltakene øker sikkerheten utover det nivået man hadde før flommen og vil gi sikrere vassdrag og høyere standard enn tidligere.

Kommunene skal betale en andel på 20 prosent for sikringstiltakene.