Historisk arkiv

11,8 millioner til regional nyskaping i Sogn og Fjordane

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Det skal satses over 11,8 millioner kroner på å få forskere og bedrifter i Sogn og Fjordane til å samarbeide bedre de neste tre årene.

Med fylkeskommunen i spissen har fylket, næringslivet og forskningsmiljøer i Sogn og Fjordane gått sammen og definert Sogn og Fjordanes innsatsområder innen forskning og utvikling rettet mot reiseliv, fornybar energi og marine næringer. Resultatet er nå at Sogn og Fjordane får 5,9 millioner fra Forskningsrådets nye program VRI. Resten av midlene kommer fra fylkeskommunen og næringslivet i Sogn og Fjordane. Sogn og Fjordane har i dag lite innsats på forskning og utvikling. Gjennom VRI får man et nytt grep for å fremme samspill mellom næringsliv og forskning. Målsettingen er å utvikle nye produkter og tjenester i Sogn og Fjordane.

Totalt skal det satses over 280 millioner på regional nyskaping i Norge i løpet av de neste tre årene, initiert gjennom Forskningsrådets nye program VRI.
 
- Med dette tar regionale myndigheter selv et sterkere grep om forskning og innovasjon. De setter her sine egne målsettinger for innovasjons- og forskningsarbeidet. Dette gjør de gjennom et bredt samarbeid og spleiselag mellom regionale og nasjonale myndigheter, næringsliv og forskningsmiljøer, sier statssekretær Inge Bartnes i Kommunal- og regionaldepartementet.
 
Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen forpliktet seg til å satse på forskning og innovasjon i regionene. Dette har blant annet ført til at det er opprettet et eget forskningsprogram for regional satsing på disse områdene, VRI, som administreres av Norges forskningsråd.

De første millionene fra dette forskningsprogrammet er nå delt ut.  Utarbeidelsen av søknader til VRI har ført til mobilisering av et bredt spekter av samarbeidsparter i fylkene: en rekke forskningsinstitusjoner, bedrifter, fylkeskommuner, LO og NHO står bak flere av prosjektene.

Forskningsrådet har for de neste tre årene forpliktet seg til å bevilge 142 av millionene som skal brukes i denne regionale investeringen i innovasjon. Et tilsvarende beløp skal satses av næringsliv og fylkeskommuner. Prosjektene starter opp like over sommeren.
 
- Dette er en forberedelse i forhold til den overføring av oppgaver til regionene som regjeringen tar sikte på gjennom forvaltningsreformen. Her vil regionenes rolle i forskningen være en viktig del, sier statssekretær Inge Bartnes.
 
Ett av virkemidlene for å få til økt samarbeid mellom bedrifter og forskere er at forskere flytter inn i en bedrift for en periode, for å delta i produktutviklingen. Eller andre veien, at en ansatt i en bedrift arbeider med et forskningsprosjekt på et universitet, forskningsinstitutt eller høyskole.

De fylkene som får penger i denne omgang er Finnmark, Rogaland, Agderfylkene, Møre og Romsdal, Vestfold, Hedmark/Oppland, Østfold, Hordaland og Sogn og Fjordane. De andre fylkene vil ha mulighet til å komme inn i ordningen til høsten. 

Det er fylkeskommunene som administrere de fleste prosjektene for å iverksette samarbeid mellom forskningsmiljøer og bedrifter. Fylkene går inn for å styrke de områder av sitt næringsliv hvor de har spesielle forutsetninger for å lykkes med innovasjon.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.