Historisk arkiv

Flere brukte stemmeretten sin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Valgdeltakelsen økte ved årets lokalvalg sammenlignet med forrige valg. Når 99,8 prosent av stemmene er talt opp, er valgdeltakelsen på 61,1 prosent ved kommunevalget.

Siden lokalvalget i 1963 har det skjedd bare en gang at valgdeltakelsen ved kommunevalg har gått opp sammenlignet med sist valg. Det skjedde i 1979. Nå er trenden med fallende valgdeltakelse brutt. Ved årets valg har valgdeltakelsen økt både ved kommunevalg og fylkestingsvalg på landsbasis.
- Jeg er svært glad for at folk har ønsket å bruke stemmeretten sin. Dette betyr imidlertid ikke at vi nå kan lene oss tilbake og være fornøyd, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

I forkant av valget delte Kommunal- og regionaldepartementet ut 3,2 millioner kroner til organisasjoner og andre aktører som ønsket å bidra til å øke valgdeltakelsen og kunnskapen om valget. Blant de som fikk tilskudd, var flere innvandrerorganisasjoner, Natur og Ungdom og Landslaget for Lokalaviser.
Departementet har for første gang samarbeidet med Statistisk Sentralbyrå (SSB) om innsamling og sammenstilling av valgresultatene fra kommunene. Kommunene rapporterte inn som planlagt, og publikum og media fikk raskt oversikt over resultatene. Både departementet og SSB har lagt ned et betydelig arbeid i forberedelser, og det er derfor gledelig at kvelden forløp uten komplikasjoner.

Kommunal- og regionaldepartementet melder ellers om en rolig valgkveld, hvor det ikke ble rapport om alvorlige problemer i valggjennomføringen i kommunene.

Det var betydelig trafikk på departementets valgresultatsider utover valgkvelden og -natten. Fintellingen av stemmesedler pågår fremdeles i en del kommuner landet rundt og resultatene på nettsidene oppdateres fortløpende.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00