Historisk arkiv

Kommunal- og regionaldepartementet støtter nytt "Flytthit" prosjekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regionrådet for Fjellregionen starter nytt treårig ”Flytthit” – prosjekt. Prosjektet får nærmere tre millioner kroner over tre år. Målet er å få unge familier til å flytte til regionen.

Regionrådet for Fjellregionen starter nytt treårig ”Flytthit” – prosjekt.
Prosjektet får nærmere tre millioner kroner over tre år. Målet er å få unge familier til å flytte til regionen.

”Flytthit” – er et pilotprosjekt i et samarbeid mellom kommunene Røros, Tynset, Alvdal, Rendalen, Folldal, Os, Tolga og Holtålen Sør-Trøndelag og Hedmark. Målgruppa for prosjektet er alle som ser verdien av å flytte til en av disse kommunene.

- Jeg er imponert over det Fjellregionen har fått til så langt, og med et nytt prosjekt er jeg overbevist om at flere familier vil flytte til regionen. Det disse kommunene gjør er et godt eksempel på en moderne distriktspolitikk hvor man viser frem alle mulighetene og slik gir unge familier valgfrihet til å bosette seg på bygda, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Det nye prosjekt som starter i år har som mål å stimulere til innflytting i regionen. Spesielt viktig er det å få yngre aldersgrupper til å flytte inn i regionen. Denne gangen er det en regional markedsstrategi som skal være det viktigste en skal jobbe med. 

  • Det skal etableres en "start her" kampanje rettet mot unge gründere. Det skal være lett å starte egen bedrift. Kampanjen skal rettes mot sentrale gründermiljøer, høgskoler, universiteter og være nasjonal.
  • Fjellregionen vil jobbe spesielt for å få nederlendere til å komme til fjellregionen å slå seg ned.
  • Tilbakeflyttere er en viktig målgruppe. Kampanjen skal henvende seg til småbarnforeldre som har familiebakgrunn fra regionen eller som har vokst opp i en av kommunene som er med i prosjektet.
  • Gjestearbeidere eller utenlandsk arbeidskraft finnes det mye av i Norge. Kampanjen vil jobbe for at disse kan bosetter seg i regionen, og at de flytter dit med sine familier.
  • Hesteinteresse kan også være en tilflyttingsgrunn. Kampanjen vil vurdere om dette kan være en avgjørende faktor for familier som er på leit etter steder der en kan dyrke sine hesteinteresser. Tilrettelegging for hestehold kan være utslagsgivende for enkelte som er på leit etter å flytte til et nytt sted.


Innflyttingsprosjektet LØFT i Fjellregionen startet i 2002, og fikk etter hvert navnet Flytthit.  Fra 2004 – 2006 ble prosjektet ”Første klasse” gjennomført. Den førte til at over 200 familier tok kontakt. 25 familier flyttet til regionen som en direkte følge av kampanjen. Begge prosjektene var godt tilrettelagt for innflytting og det ble ført en massiv markedsføring av fordelene med å bo og vokse opp i denne fjellregionen.

Suksesskriterier har vært oppbygging av en god infrastruktur omkring nettsted og vertskapsfunksjoner. Kommunen, arbeidsgivere og regionen har stått samlet og ytt sitt beste for å ta mot innflytterne. 

Fjellregionen vil vise vei i Norge og i Norden når det gjelder positiv markedsføring.
Det vil bli lagt vekt på å øke stolthet og felles identitet i befolkningen, og arbeide for bedriftsetableringer, og skaffe kvalifisert arbeidskraft. Prosjektet vil gi nasjonal oppmerksomhet og det være en god pådriver til regional utvikling.


Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00