Historisk arkiv

Lokalisering av kompetansesenter for distriktsutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 24.01.07

Sju steder er valgt ut av Kommunal- og regionaldepartementet som aktuelle lokaliseringsalternativer for det fremtidige kompetansesenteret for distriktsutvikling. Stedene er Alstahaug, Alta, Bø i Telemark, Rena, Sogndal, Steinkjer og Volda.

Pressemelding

Nr.: 5/2007
Dato: 24.01.2007

Lokalisering av kompetansesenter for distriktsutvikling

Sju steder er valgt ut av Kommunal- og regionaldepartementet som aktuelle lokaliseringsalternativer for det fremtidige kompetansesenteret for distriktsutvikling. Stedene er Alstahaug, Alta, Bø i Telemark, Rena, Sogndal, Steinkjer og Volda.

Disse er nå invitert til møte med departementet. Kompetansesenteret er en del av regjeringens offensive distriktspolitikk.

Kommunal- og regionaldepartementet har gått bredt ut med ønske om innspill til aktuelle steder for lokalisering av kompetansesenter for distriktsutvikling. Per 19. januar i år var det kommet 46 henvendelser fra kommuner og fagmiljøer som ønsker å være vertskap for kompetansesenteret. Alle henvendelser er gitt en seriøs vurdering etter de samme kriterier. Etter grundig vurdering, er ovennevnte sju steder med til siste runde i utvelgelsesprosessen.

Endelig beslutning om lokalisering og organisering av kompetansesenteret vil bli fattet i løpet av første kvartal 2007. Regjeringen planlegger at senteret skal etableres i januar 2008.

- Jeg er imponert over og glad for det store engasjementet som kommuner og fagmiljøer viser. Vi har hatt en stor jobb med å gå grundig gjennom alle søknadene. Dette gir et godt grunnlag for å finne et egnet sted for å utvikle et kompetent og velfungerende miljø for arbeidet med kompetansesenteret, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

I Stortingsmeldingen om distrikts- og regionalpolitikken "Hjarte for heile landet" varslet regjeringen at den planlegger å etablere et kompetansesenter. Hovedmålet for senteret er å bidra til å støtte opp om lokal utviklingskraft og lokale initiativ. En av kjerneoppgavene skal være systematisk innhenting, formidling og utveksling av kunnskap og erfaringer om utviklingsarbeid.

I vurderingen av aktuelle lokaliseringssteder legger departementet de gjeldende retningslinjer for lokalisering av statlige arbeidsplasser til grunn. Basert på disse retningslinjene har departementet lagt stor vekt på følgende forhold i vurderingen av lokalisering av kompetansesenteret:

  • Kompetansesenteret skal lokaliseres innenfor det geografiske virkeområdet for de distriktspolitiske virkemidlene. Dette er også naturlig ut fra senterets oppgaver og virksomhet. Senteret skal ha lokal betydning ved å tilføre nye kompetansearbeidsplasser i området.
  • Senteret må ha en nærhet til etablerte fagmiljø. Nærliggende fagmiljø/utviklingsmiljø bør ha erfaring i forhold til distriktspolitiske problemstillinger og utviklingsutfordringer. Nærhet til slike miljø vil bidra til å sikre god rekruttering av fagpersoner til kompetansesenteret.
  • Senterets behov når det gjelder tilgang på nødvendig infrastruktur, tilgjengelighet og kommunikasjoner.

Temaside: Kompetansesenter for distriktsutvikling

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.

Foreslåtte lokaliseringer - henvendelser fra kommuner/fagmiljø i forbindelse med lokalisering (per 19. januar 2007)

  1. Alstahaug (Bioforsk Nord, Tjøtta)
  2. Alta
  3. Askøy
  4. Austevoll
  5. Bremanger
  6. Bø i Telemark
  7. Bømlo
  8. Dovre
  9. Dyrøy
  10. Eid
  11. Eidfjord
  12. Fitjar
  13. Flora
  14. Førde
  15. Gloppen
  16. Gol
  17. Høyanger
  18. Jølster
  19. Kongsvinger
  20. Kvam
  21. Kvinnherad
  22. Loppa
  23. Meråker
  24. Narvik (Høgskolen)
  25. Odda
  26. Porsanger
  27. Rena
  28. Rennebu
  29. Ringsaker (Lucky Næroset)
  30. Samnanger
  31. Sauda/Suldal
  32. Skjervøy
  33. Sogndal
  34. Sortland
  35. Steigen
  36. Steinkjer
  37. Stord
  38. Tynset
  39. Ulvik
  40. Vanylven
  41. Volda
  42. Vågå
  43. Våler/Åsnes/Grue
  44. Ørland
  45. Østre Toten
  46. Åmli