Historisk arkiv

Nye millioner til FNs bosettingsprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga hadde med en ekstragave på 10 millioner kroner da hun mandag holdt innledningstale for styremøtet til FNs bosettingsprogram UN-Habitat i Nairobi, Kenya.

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga hadde med en ekstragave på 10 millioner kroner da hun mandag holdt innledningstale for styremøtet til FNs bosettingsprogram UN-Habitat i Nairobi, Kenya. Totalt bevilger Norge 25 millioner kroner i generell støtte til FN-programmet for 2007 og 2008.

I tillegg gir Norge en programstøtte disse to årene på til sammen 100 millioner kroner. Det gjør Norge til fjerde største bidragsyter til UN-Habitat.
  
Haga pekte i sin tale på at den raskt voksende slummen i mange av verdens storbyer truer vår felles framtid. Verdens slumområder vokser med et Bergen i døgnet og har nå passert en milliard mennesker. Med slumveksten øker fattigdommen og utarmingen av byene.

- Vi må snu utviklingen og gjøre urbaniseringen levelig. Vi må reagere nå. Vi har lite tid å miste fordi de menneskelige lidelsene er enorme og uakseptable, sa Haga.

Haga la i sin tale spesielt vekt på å støtte arbeidet med å lage globale retningsliner for desentralisering og styrking av lokale myndigheter. Sterke lokale myndigheter er nøkkelen til bærekraftig utvikling. Finansiering av infrastruktur og boligbygging er helt nødvendig for å bedre levekårene for verdens fattige.

Haga pekte også på at satsing på kvinner og ungdom er nøkkelen til forbedringer av levekårene i verdens viltvoksende slumområder.
- Deres sentrale roller i lokalsamfunnene må styrkes, sa Haga.

Haga i Nairobi
Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga blir vist rundt i Matareslummen i Nairobi, Kenya i forbindelse med styremøtet i FNs bosetingsprogram UN-Habitat. Organisasjonen har et særlig ansvar for forbedring av levekårene i slumområder i verden. - En milliard mennesker bor i slumområder  - altså hvert 6. menneske. Slumområdene vokser med innbyggere tilsvarende innbyggertallet i Bergen hver eneste dag. Spesielt ille er det at femti prosent av slumbeboerne er under 25 år gamle, sier Haga. (Foto: Wanji, Elite studio/KRD)

Haga i Nairobi
Fembarnsfaren Patrick viser stolt fram sitt nybygde hus til kommunalminister Åslaug Haga i Tujenge Makao-slummen i Nairobi, Kenya. Haga er på besøk i forbindelse med styremøtet i FNs bosettingsprogram UN-Habitat. Ved hjelp av et lån på 20 000 kroner i boligsamvirket National Cooperative Housing Union, som støttes av Norske Boligbyggelag(NBBL), eier Patrick for første gang sin egen tomt og hus av sement. - Både Norge og andre rike land må anstrenge seg mer for å forbedre slumområdene i verden. Rent vann, sanitæranlegg og små lån til utbedring av hus er viktig å få på plass hvis vi skal greie å nå FNs tusenårsmål, sier Åslaug Haga. (Foto: Wanji, Elite studio/KRD)

Haga i Nairobi
I sin åpningstale til styremøtet i FNs bosettingsprogram UN-Habitat lovte kommunalminister Åslaug Haga ytterligere ti millioner kroner til arbeidet for å bedre forholdene for fattige i verdens slumområder. Totalt har Norge bevilget 125 millioner kroner til dette arbeidet for 2007 og 2008. Her får Haga omvisning i Kebera-slummen i Nairobi av "Bishop". Kebera er et av verdens største slumområder. - Her lever folk folk under forferdelige forhold, hvor mangel på rent vann, sanitære anlegg, system for søppelhåndtering og sikkerhet gjør livet farlig og vanskelig for innbyggerne. Blant annet ved hjelp av norske penger, jobber UN-Habitat med forbedring av forholdene her, sier statsråd Åslaug Haga. (Foto: Wanji, Elite studio/KRD)


Haga i Nairobi
Ungdomssenteret One Stop Center i Nairobi støttes blant annet av Unginfo i Oslo. Her kan man få testet seg for HIV/aids, få gratis helsetjenester, få rådgivning i hvordan man skaper egen arbeidsplass og informasjon og hjelp i forhold til utdanning og arbeid. - De har sterke historier om fortvilte gravide tenåringsjenter som oppsøker senteret for å få hjelp til å finne andre måter å brødfø barnet på enn å drive med gateprostitusjon, sier kommunalminister Åslaug Haga. Hun besøkte senteret i forbindelse med FNs bosettingsprogram UN-Habitat, og fikk presentert varer ungdommene selv har laget for salg. - Etter mye jobbing har vi fått resten av verden med på å satse tyngre på ungdom i slumområdene gjennom UN-Habitat, sier Haga. (Foto: Wanji, Elite studio/KRD)

Høyoppløselige versjoner av bildene kan fås ved henvendelse til KRDs pressetelefon: 22 24 25 00.