Historisk arkiv

Offentliggjøring av byggeforetak som mister sentral godkjenning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 12.01.07

Statens bygningstekniske etat offentliggjør nå for første gang hvilke byggeforetak som er fratatt sentral godkjenning etter plan- og bygningsloven. - Dette har jeg tatt initiativ til som en del av regjeringens arbeid med å høyne seriøsiteten innen byggenæringen, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Pressemelding

Nr.: 2/2007
Dato: 12.01.07

Offentliggjøring av byggeforetak som mister sentral godkjenning

Statens bygningstekniske etat (BE) offentliggjør nå for første gang hvilke byggeforetak som er fratatt sentral godkjenning etter plan- og bygningsloven.

­- Dette har jeg tatt initiativ til som en del av regjeringens arbeid med å høyne seriøsiteten innen byggenæringen. Anslag viser at byggefeil årlig koster mellom 10 og 15 milliarder kroner. Det er et svimlende og altfor høyt tall, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Tilsyn med byggforetak er et viktig ledd i arbeidet med å sikre færre byggefeil. Det er i dag over 13 500 byggeforetak som har sentral godkjenning. Statens bygningstekniske etat (BE) godkjenner byggeforetak, har dialog med foretakene og følger dem opp med tilsyn. I 2006 mistet 21 foretak sentral godkjenning og 37 har fått advarsler.

- Nå skal flere foretak sjekkes og vi venter derfor at også flere foretak blir fratatt den sentrale godkjenningen i år, sier Haga.

Hun mener det er viktig at BE nå publiserer listen med foretakene som mistet godkjenningen i fjor på internett.

- En slik oversikt vil være til hjelp både for kommuner, byggherrer og kontraktsparter, og vil samtidig innebære krav til skjerping hos de foretakene som har mistet godkjenningen. Generelt vil dette være en motivasjon hos alle foretak som søker godkjenning om å overholde kravene, sier Haga.

Byggeforetak kan få tilbake den sentrale godkjenningen så raskt de kan dokumentere at de retter opp forholdene som gjorde at de ble fratatt godkjenningen.

- Det er også viktig at kommunene driver godt og grundig tilsyn med foretakene. Deres rapportering legger grunnlag for BEs tilsyn. Vi vil i gjennomgangen av plan- og bygningsloven legge til rette for mer omfattende kommunalt tilsyn i byggesaker, sier Åslaug Haga. Regjeringen vil legge fram endringer i plan- og bygningsloven mot slutten av 2007.