Historisk arkiv

St.meld. nr 31 (2006-2007) Hovedstadsmeldingen

Oslo er mulighetenes hovedstad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen presenterer for første gang en egen hovedstadsmelding. Regjeringen legger vekt på at Norge trenger en sterk hovedstadsregion. I meldingen varsler regjeringen nye tiltak for å redusere de store levekårsforskjellene i Oslo.

- Oslo er mulighetenes hovedstad. Folk i Oslo har veldig ulike levekår, og regjeringen vil derfor gjøre en ekstra innsats mot forskjells-Oslo. Vi vil forsterke tiltakene i Groruddalen, og starte opp et nytt samarbeid med Oslo kommune når det gjelder tiltak i Søndre Nordstrand. Samtidig vil vi utnytte mangfoldet i byen – det er en berikelse og en styrke for Oslo, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- For første gang presenteres en egen stortingsmelding for hovedstaden. Som hovedstad og storby har Oslo helt spesielle oppgaver og utfordringer. Regjeringen vil bidra til at Oslo utvikles mot en mer åpen, trygg og inkluderende by, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Regjeringen ønsker et synlig og tilgjengelig politi og en effektiv kamp mot gjengkriminalitet og vil at Oslopolitiet skal ha tilstrekkelig ressurser sett i lys av de store utfordringene.
- Regjeringen har foreslått å gi mer penger til Oslopolitiet i revidert nasjonalbudsjett. Vi vil vurdere ressursbehovet til Oslopolitiet sett i lys av de store utfordringene, sier Stoltenberg.

- Vi varsler også i meldingen at vi vurderer muligheter for raskere og strengere reaksjoner ved skjenking til mindreårige og overskjenking. Det er viktig å bidra til økt trygghet i sentrumsområdene, sier Haga.

Levekår, velferd og mangfold
Et av Oslos kjennetegn er store forskjeller i levekår og inntekt – her finnes både landets beste og vanskeligste levekår. Oslo har flest innbyggere med innvandrerbakgrunn, og noen innvandrergrupper har særlig dårlige levekår. Inntektsnivået for Oslo ligger høyt, men spredningen er stor og byen har mange med lave inntekter. Regjeringens mål er å redusere forskjeller i inntekt og levekår, og tiltak og strategier innenfor nasjonale satsinger knyttet til inkludering, fattigdomsbekjempelse og tiltak for å få flere i arbeid er særlig viktige i Oslo og hovedstadsregionen, som innsats for bostedsløse og gratis timer i barnehagen i områder med høy andel innvandrere.

Nye tiltak som varsles i Hovedstadsmeldingen er en forsterket innsats i Groruddalen og en ny områdesatsing i Søndre Nordstrand. Dette innebærer blant annet utvidet ordning med gratis kjernetid i barnehage, tiltak for å få flere som står utenfor arbeidslivet i arbeid, utvikling av en skole i hver bydel til kunnskaps- og nærmiljøsenter og leksehjelpsordninger. Et tiltak for å bedre bomiljøet i Groruddalen er blant annet støtte til utvikling av en bomiljøvaktmesterordning.

Regjeringen vil vurdere om det skal stilles krav ved relokalisering av statlige virksomheter i Oslo om utredning av alternativ for mulig lokalisering i Groruddalen.

Kvaliteten i barnehage og skole er viktig for at barn med ulik bakgrunn skal få en god oppvekst og et godt læringsutbytte. Det er en utfordring at kompetansen i barnehagene i Oslo og Akershus er den laveste i landet, og regjeringen vil lage en tiltaksplan for rekruttering av førskolelærere. Høyt tempo er nødvendig i barnehageutbyggingen, og staten vil tilby tomter og eiendom som egner seg til barnehageutbygging, og vil selge direkte til kommunene til takst.

Næringsliv, transport, og regionale styringsutfordringer
Regjeringen støtter arbeidet med utvikling av sterke innovasjons- og næringsklynger i regionen. For å få til en sterkere internasjonal profilering, vil regjeringen samarbeide med hovedstadsregionen.

I Oslo og Akershus er trafikkveksten stor. Regjeringen vil legge til rette for bruk av bompenger til drift av kollektivtransport.

E6-lokk i Groruddalen ligger inne i prosjektporteføljen for Oslopakke 3. Det er et interessant byutviklingsprosjekt som ville dempe miljøproblemene vegtrafikken påfører Groruddalen. Regjeringen er positiv til en dialog med lokale myndigheter om dette.

Regjeringen har som mål at Osloregionen skal fungere godt og utvikle seg miljøvennlig og bærekraftig. Den er delt opp av mange politiske og administrative grenser og har mer kompliserte styringsutfordringer enn andre deler av landet. Kommunene i hovedstadsregionen er økonomisk og sosialt tett integrert - med et regionalt bolig- og arbeidsmarked, stor pendlertrafikk og tett samhandling mellom bedrifter i ulike deler av regionen. Det blir stadig viktigere å løse de regionale oppgavene på en demokratisk og effektiv måte, og de regionale styringsutfordringene i hovedstadsregionen må løses. Regjeringen utfordrer regionen til å samle seg om en løsning.