Historisk arkiv

Regjeringen og byrådet inngår langsiktig avtale om Groruddalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra departementene og Oslo kommune 11.01.07

(Pressemelding:) Regjeringen og Oslo kommune inngikk i dag en langsiktig avtale for å bedre miljø- og leveforholdene i Groruddalen. I løpet av 2007 vil Regjeringen og Oslo kommune sette i gang prosjekter for over 400 millioner kroner i Groruddalen.

Pressemelding fra departementene og Oslo kommune


Dato: 11.01.07

Regjeringen og byrådet inngår langsiktig avtale om Groruddalen

Regjeringen og Oslo kommune inngikk i dag en langsiktig avtale for å bedre miljø- og leveforholdene i Groruddalen. I løpet av 2007 vil Regjeringen og Oslo kommune sette i gang prosjekter for over 400 millioner kroner i Groruddalen.

- Nå følger vi opp Soria Moria-erklæringen og satser på Groruddalen. Sammen med Oslo kommune og lokale krefter vil vi i regjeringen bidra til en mer miljøvennlig byutvikling, bedre miljø og levekår i Groruddalen, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy som koordinerer statens innsats i Groruddalen.

- Oslo kommune har jobbet med et helhetlig grep for Groruddalen i mange år. Vi er veldig fornøyd med at vi nå har fått til et utvidet samarbeid med staten, så vi sammen kan gjøre Groruddalen til et enda bedre sted, sier Merete Agerbak-Jensen, byråd for byutvikling i Oslo.

Det er oppnådd enighet mellom regjeringen og byrådet i Oslo om en bred satsing for å bedre miljø- og leveforhold i Groruddalen. Partene har inngått en intensjonsavtale om et langsiktig samarbeid i Groruddalen for perioden 2007-2016. Hovedmålet er en bærekraftig byutvikling, synlig miljøopprustning i Groruddalen, samt bedre livskvalitet og levekår for beboerne. Fem byrådsavdelinger og åtte departement vil delta i satsingen. Stat og kommune vil spleise på innsatsen gjennom fire program:

  1. Miljøvennlig transport i Groruddalen
  2. Alna, grønnstruktur, idrett og kulturmiljø
  3. Bolig-, by- og stedsutvikling
  4. Oppvekst, utdanning, levekår, kulturaktiviteter og inkludering

En rekke tiltak vil starte i 2007:

  • Modernisere Haugenstua stasjon. T-banestasjoner på Grorudbanen får bedre tilgjengelighet. Det etableres ny bussrute på tvers av Groruddalen
  • Ny containerterminal på Alnabru for å få mer gods over på bane
  • En åpen Alnaelv og turvei planlegges langs Alnabruterminalen
  • Det skal utvikles turveier, idrettsanlegg og kulturminner i grønne belter på tvers av dalen, først fra Grorud til Furuset
  • Ressurser til bolig- og nærmiljøtiltak i hver bydel
  • Utvikle én skole i hver bydel som et kunnskaps- og nærmiljøsenter
  • Gratis kjernetid for 5-åringene i barnehagene

Det skal utvikles et bredt lokalt samarbeid med beboere, organisasjoner, borettslag, næringsliv, bydeler og en rekke offentlige institusjoner.

- I arbeidet med Helhetlig utviklingsplan for Groruddalen har Byrådet hele veien vært opptatt av å sikre den lokale forankringen og deltakelsen gjennom folkemøter og brede offentlige høringsrunder. Dette vil vi fortsette med i satsingen i Groruddalen, sier Merete Agerbak-Jensen.

- Vi støtter opp om et bredt samarbeid der stat, kommune, bydeler, lokale krefter og næringsliv er avgjørende for å lykkes med satsingen i Groruddalen, sier Bjørnøy.

Kontaktpersoner:

Staten:

Miljøverndepartementet: Seniorrådgiver Kjell Spigseth, 22 24 59 50/ 95 07 88 64

Samferdselsdepartementet: Informasjonssjef Ivar Torvik, 22 24 81 08/ 90 51 08 86

Kommunal- og regionaldepartementet: Pressetelefon 22 24 25 00

Arbeids- og inkluderingsdepartementet: Pressetelefon 22 24 83 84 (9-16)/ 916 73 519 (etter kl. 16.00)

Oslo kommune:

Byråd for miljø og samferdsel, og fungerende byrådsleder Peter N. Myhre: 23461570/ 90584228

Byråd for velferd og sosial tjenester: Sylvi Listhaug: 23461140/ 91631670

Byråd for byutvikling: Merete Agerbak-Jensen: 23461786/ 91839596