Historisk arkiv

Økt innsats mot bostedsløshet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Det er arbeidet målbevisst med en nasjonal strategi for å forbygge og bekjempe bostedsløshet. Jeg er fornøyd med innsatsen så langt, kommunene arbeider mer enn noen gang med å skaffe boliger til vanskeligstilte, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

- Det er arbeidet målbevisst med en nasjonal strategi for å forbygge og bekjempe bostedsløshet. Jeg er fornøyd med innsatsen så langt, kommunene arbeider mer enn noen gang med å skaffe boliger til vanskeligstilte, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.
 
Strategien ”På vei til egen bolig” har vært et samarbeid mellom Kommunal- og regionaldepartementet, Justis- og politidepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Når denne nå avsluttes, ser vi at arbeidet fortsetter i kommunene. Dette er positivt.

Evalueringen av strategien viser også at vi fortsatt har en vei å gå.

- Mangel på bolig pekes ut som et viktig hinder for å nå de nasjonale målene. I den sammenheng er jeg i nær dialog med kommunesektoren. Jeg har åpnet for at bostedsløshetsprosjekter kan få høyere tilskudd i den hensikt å skaffe flere boliger til de mest vanskeligstilte. I statsbudsjettet for 2009 har vi lagt frem forslag til ny forbedret bostøtte som vil gjøre at nesten 50 % flere vanskeligstilte på boligmarkedet vil komme inn under ordningen. Det legges også til rette for at det kan gis tilsagn til 1500 nye utleieboliger for den samme gruppen. Dette er noen av regjeringens målrettete tiltak for å skaffe flere boliger til vanskeligstilte på boligmarkedet, sier statsråden.

I tillegg finnes det mange flotte eksempler over hele Norge hvor kommuner har vist stor kreativitet og pågangsmot i å igangsette gode prosjekter ved hjelp av Husbanken. Et av disse er Selvbyggerprosjektet i Oslo kommune, der personer som har sittet i fengsel får mulighet til å pusse opp egne boliger for så å flytte inn i disse ved løslatelse. Dette tiltaket er et godt eksempel hva som kan komme ut av et samarbeid mellom staten og kommunene.

- Det er et utfordrende arbeid. Jeg registrerer nå høy aktivitet på det boligsosiale området og som kommunalminister er jeg fornøyd med at så mange kommuner har bidratt med et mangfold av tiltak og løsninger og vist så stort engasjement i strategiperioden.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.