Historisk arkiv

Støtte til Liv i Lom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) og Landsbruks- og matdepartementet (LMD) støtter småsamfunn- og bygdeutviklingsatsingen i Lom med henholdsvis 1 million og 133.000 kroner i 2008. Mer støtte kommer i 2009. Prosjektene inngår i kommunens satsing ”Liv i Lom”.

Prosjektet ”Lom som nasjonalparklandsby” i Lom kommune i Oppland får støtte fra Kommunal- og regionaldepartementet. Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa innvilger 1 million kroner til prosjektet gjennom den nasjonale småsamfunnssatsinga. Dette er en videreføring av støtten som KRD tidligere har gitt til et forprosjekt i Lom. KRD signaliserer å bidra med finansiering i hovedprosjektet for hele treårsperioden.

Landbruks- og matdepartementet støtter opp under innsatsen som gjøres for økt verdiskaping og bosetting i landbruksbygda Bøverdalen med kroner 133.000 i 2008. I likhet med KRD signaliserer LMD et ønske om å bidra med finansiering til denne delen av prosjektet for hele treårs-perioden.

Gjennom ”Lom som nasjonalparklandsby” skal Lom kommune videreføre sitt arbeid med å utvikle Lom til en attraktiv kommune for bosetting og næringsetablering, og det inngår i kommunen satsing ”Liv i Lom”.

- Dette prosjektet vil bidra til ei spennende og framtidsretta utvikling av nasjonalparklandsbykonseptet, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa. Jeg har stor tro på at småsamfunnssatsinga i Lom skal finne fram til fornuftige forretningsideer for å styrke verdiskapinga med utgangspunkt i nasjonalparklandsby-statusen.

Ved utnyttelse av lokale ressurser og kvaliteteter til økt verdiskaping og bosetting, skal prosjektet i Bøverdalen bidra til utviklingen av et levende og aktivt bygdesamfunn. Gjennom utprøving av nye arbeidsmetoder og tiltak ser Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen på prosjektet som et viktig utviklingsarbeid for næringsutvikling og bosetting i landbruksbygda Bøverdalen.

Lom kommune har tre målsettinger for hovedprosjektet; 

  1. konseptutvikling og strategier for utvikling av nasjonalparklandsby som ramme for distriktsutvikling
  2. samfunnsutvikling for økt bosetting og trivsel, spesielt for å unngå forgubbing
  3. næringsutvikling for å utløse næringspotensialet i stedbundne ressurser.

Gjennomføringsperioden er på 3 år. Prosjektet vil i 2008 ha en ramme på 1, 833 millioner, hvorav de to departementene støtter med 1,133 million. Regionale og lokale myndigheter stiller med resten.
KRD og LMD ønsker å bidra med støtte gjennom hele den 3-årige prosjektperioden.