33 millioner kroner til prosjektet Undervannsteknologi
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Forskningsløft i Nord
Pressemelding | Dato: 16.06.2009
Med 175 millioner kroner til satsingen Forskningsløft i Nord i løpet av fem år legger regjeringen til rette for en offensiv kompetansebasert næringsutvikling innen arktisk teknologi og reiseliv i Nord-Norge.
- Dette er en stor og viktig satsing, der så godt som alle kunnskapsinstitusjonene i landsdelen har vært involvert med søknader. Jeg er svært godt fornøyd med at fylkene Nordland, Troms og Finnmark er med i alle de fem prosjektene som nå er plukket ut. Samarbeid mellom kunnskapsmiljøene om næringslivsrelevante tema er nøkkelen til økt regional verdiskaping, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa og kunngjør hvilke av de 14 søknadsgrupperingene som får støtte.
Norges Forskningsråd bevilger inntil 33 075 000 kroner over fem år til Prosjektet Undervannsteknologi. Kleppa sier at prosjektet skal støtte eksisterende og nye teknologibaserte bedrifter innen olje/gass sektoren i Nord-Norge. Det skal etableres et internasjonalt ledende forskningskonsortium med fokus på utvikle teknologi som skal gi mer presis informasjon for utvikling av undervannssensorer for olje og gass aktivitet i arktiske strøk. Det skal også forskes på entreprenørskap og teknologioverføring mellom forskning og industri i tynt befolkende områder. Innovasjons- og kommersialiseringspotensialet er stort i prosjektet.
Universitetet I Tromsø er ansvarlig for prosjektet. Norut Tromsø og Høgskolen I Bodø inngår i samarbeidsgrupperingene. I tillegg deltar NIFUSTEP, Universitetet I Bergen og Christian Mikkelsens institutt som forskningspartnere. Prosjektet har også partnere fra universiteter i utlandet og det legges opp til samarbeid med en rekke bedrifter. I tillegg støtter Energi Campus Nord prosjektet som samarbeidspartner.
Forskningsløft i Nord
Forskningsløft i Nord skal bidra til å styrke og videreutvikle forskningskompetansen i Nord-Norge. Satsingen skal støtte kompetanseoppbyggende prosjekter i regi av utdannings- og forskningsmiljøene i Nord-Norge og bidra til å utvikle kompetanse og samarbeid som kan skape grunnlag for mer verdiskaping i nord.
- Målet er å styrke og videreutvikle kunnskapsmiljøer i Nord-Norge gjennom langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom gode forskningsmiljøer, utdanningsinstitusjoner og næringslivet innenfor temaene reiseliv og arktisk teknologi, sier statsråd Kleppa.
Satsingen finansieres av Kommunal- og regionaldepartementet og er en del av regjeringens nordområdestrategi. Økt landbasert verdiskaping i Nord-Norge er en sentral del av nordområdestrategien, og bakgrunn for at Kommunal- og regionaldepartementet i samarbeid med Forskningsrådet etablerte Forskningsløft i Nord. Satsingen er også forankret i Forskningsrådets nordområdestrategi, forskning.nord.
KRD har stilt 175 mill. kroner til disposisjon for Norges Forskningsråd over fem år. Forskningsrådet har etter en søknadsbehandling bevilget midler til fem prosjekter på til sammen inntil 203,4 mill. kroner.
Grupperinger av FOU-miljøer i nord og andre aktører har stått bak de 14 søknadene som er innkommet. Prosjektene har også knyttet til seg nasjonale og internasjonale samarbeidsaktører. Tilnærmet alle store og små FOU-miljø i landsdelen og dermed alle tre fylkene har deltatt i en eller flere av de 14 søknadene. Mer enn 200 ulike samarbeidspartnere har deltatt i søknadene.
Kontaktpersoner:
- Prosjektleder: Olav Gaute Hellesø (77 64 52 97)
- Prosjektansvarlig: John Arne Opheim, fakultetsdirektør (77 64 55 88).
- Kommunal- og regionaldepartementet sin pressetelefon: 22 24 25 00.
(Korrigert versjon)