Historisk arkiv

Iveland kommune får 875 000 kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa bidrar med 875 000 kroner til å utvikle prosjektet ”Vannspeil - fra asfalt til vann” i Birketveit i Iveland kommune.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa bidrar med 875 000 kroner til å utvikle prosjektet ”Vannspeil - fra asfalt til vann” i Birketveit i Iveland kommune.

Støtten blir gitt som en del av Husbankens stedutviklingsprogram ”BLEST – Bolyst og engasjement i småbyer og tettsteder”. Iveland fikk en million kroner i 2006 fra BLEST-programmet.

- Tanken bak BLEST er å vise frem steder der det finnes et lokalt engasjement bak gode prosjekter. Et viktig mål er å sette stedsutvikling på dagsordenen, skaffe kunnskap og spre de gode erfaringene slik at andre kan lære av dette, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Ett av innspillene fra medvirkningsprosessen i hovedprosjektet var et vannspeil som skulle erstatte en stor dominerende parkeringsplass midt i sentrum. Idéen har fått stor oppslutning lokalt. Løsningen vil innebære en fysisk endring og betydelig estetisk forbedring av beboernes nærmiljø.

Vannspeilet virker visuelt samlende og ligger sentralt i forhold til det symbolske og funksjonelle sentrum med kommunehus, kirke, skole og planlagt butikk. Sentrumsområdet Birketveit brukes mye av stedets ungdom. Prosjektet er en klar miljøberikelse. Det vil samle sentrum og skape et nytt møtested. Kommunen ønsker å invitere bedrifter til å bidra økonomisk til møblering, lyssetting og kunst.

Programmet ”BLEST- Bolyst og engasjement i små byer og tettsteder” ble startet i 2006 og går over fire år. Seks prosjekt startet opp i 2006, tre signalprosjekt i 2007 og sju nye prosjekt kom til i 2008. De seks prosjektene som får tilskudd nå i 2009, er såkalte signalprosjekt. Dette er synlige og gryteklare tiltak som skal gi inspirasjon og vise handlekraft i de utvalgte BLEST-kommunene. Med den siste tildelingen har BLEST fordelt 24 millioner kroner til de forskjellige prosjektene.

Kommunal- og regionalministeren understreker at initiativet ikke er det ene svaret på utfordringen med å utvikle mer attraktive bygder og småbyer, men at programmet er et tillegg til arbeidet som alt blir gjort på feltet.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.