Historisk arkiv

Nesten 47 millioner kroner til Teknologi – avfallshåndtering i arktisk miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Forskningsløft i Nord

Med 175 millioner kroner til satsingen Forskningsløft i Nord i løpet av fem år legger regjeringen til rette for en offensiv kompetansebasert næringsutvikling innen arktisk teknologi og reiseliv i Nord-Norge.

- Dette er en stor og viktig satsing, der så godt som alle kunnskapsinstitusjonene i landsdelen har vært involvert med søknader. Jeg er svært godt fornøyd med at fylkene Nordland, Troms og Finnmark er med i alle de fem prosjektene som nå er plukket ut. Samarbeid mellom kunnskapsmiljøene om næringslivsrelevante tema er nøkkelen til økt regional verdiskaping, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa og kunngjør hvilke av de 14 søknadsgrupperingene som får støtte.

Norges Forskningsråd bevilger inntil 46 916 100 kroner over fem år til Prosjektet Teknologi – avfallshåndtering i arktisk miljø. Prosjektet skal fokusere på miljøutfordringer som olje og gass aktiviteten i nord genererer. Det skal utvikles en kompetanseklynge rundt avfallshåndtering i arktisk oljeindustri og skipsfart som skal være med å sikre et bærekraftig miljø i nordområdene.

- Dette er særlig viktig ut fra den økte aktiviteten i nordlige havområder og det sårbare miljøet man opererer i, sier Kleppa.

Situasjonen i Barentshavet tilsier at tiden er moden for å samle nordnorsk kompetanse i arbeidet med å ivareta hensynet til miljøet i nord, og samtidig kunne bli en motor i utviklingen av bedriftsrettede innovasjoner for avfallshåndtering i landsdelen. Prosjektet kobler sammen fagmiljøer og industripartnere med tanke på å bygge opp forskningsaktiviteter, undervisningstilbud og teknologi til særskilt bruk i Barentshavet.

Universitetet i Tromsø er ansvarlig, ENI Norge, UNIS, Akvaplan-niva, NILU, Unilab Analyse, Technical University of Denmark, Norut Narvik, Høgskolen i Narvik, Aachen University og Rambøll Storvik inngår i samarbeidsgrupperingen  som står bak prosjektet. Partnerne fra industrien står sentralt i prosjektet og bidrar også i finansieringen.

Forskningsløft i Nord
Forskningsløft i Nord skal bidra til å styrke og videreutvikle forskningskompetansen i Nord-Norge. Satsingen skal støtte kompetanseoppbyggende prosjekter i regi av utdannings- og forskningsmiljøene i Nord-Norge og bidra til å utvikle kompetanse og samarbeid som kan skape grunnlag for mer verdiskaping i nord.

- Målet er å styrke og videreutvikle kunnskapsmiljøer i Nord-Norge gjennom langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom gode forskningsmiljøer, utdanningsinstitusjoner og næringslivet innenfor temaene reiseliv og arktisk teknologi, sier statsråd Kleppa.

Satsingen finansieres av Kommunal- og regionaldepartementet og er en del av regjeringens nordområdestrategi. Økt landbasert verdiskaping i Nord-Norge er en sentral del av nordområdestrategien, og bakgrunn for at Kommunal- og regionaldepartementet i samarbeid med Forskningsrådet etablerte Forskningsløft i Nord. Satsingen er også forankret i Forskningsrådets nordområdestrategi, forskning.nord.

KRD har stilt 175 mill. kroner til disposisjon for Norges Forskningsråd over fem år. Forskningsrådet har etter en søknadsbehandling bevilget midler til fem prosjekter på til sammen inntil 203,4 mill. kroner.

Grupperinger av FOU-miljøer i nord og andre aktører har stått bak de 14 søknadene som er innkommet. Prosjektene har også knyttet til seg nasjonale og internasjonale samarbeidsaktører. Tilnærmet alle store og små FOU-miljø i landsdelen og dermed alle tre fylkene har deltatt i en eller flere av de 14 søknadene. Mer enn 200 ulike samarbeidspartnere har deltatt i søknadene.


Kontaktpersoner:

  • Prosjektleder: Stian Røberg (77 64 56 88)
  • Prosjektansvarlig: Inger Ann Hanssen, underdirektør (77 64 55 14).

Kommunal- og regionaldepartementet sin pressetelefon: 22 24 25 00.

(Korrigert versjon)