Historisk arkiv

OSSE ønsker å observere valget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Alle berørte parter OSSE hadde møte med under sitt besøk i Norge i juni i år uttrykker stor grad av tillit til den administrative gjennomføringen av valget. OSSEs rapport fra besøket er nå offentliggjort. De ønsker å sende en gruppe valgobservatører til Norge for å observere valginnspurten og selve valggjennomføringen på valgdagen.

Alle berørte parter OSSE hadde møte med under sitt besøk i Norge i juni i år uttrykker stor grad av tillit til den administrative gjennomføringen av valget. OSSEs rapport fra besøket er nå offentliggjort. De ønsker å sende en gruppe valgobservatører til Norge for å observere valginnspurten og selve valggjennomføringen på valgdagen.

- Det er gledelig at alle har gitt uttrykk for stor tillit til valgsystemet og den administrative valggjennomføringen i Norge, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa. – Jeg synes også det er gledelig at alle berørte parter er positive til at OSSE gjennomfører valgobservasjon i forbindelse med selve valget den 14. september. Dette sikrer god gjennomsiktighet i valgprosessene, noe som er helt nødvendig for å opprettholde tilliten.

Etter en invitasjon fra regjeringen foretok OSSE en såkalt ”Needs Assesment Mission” (NAM) i Norge 22. – 25. juni i år. Under besøket hadde de møter med valgmyndighetene både på statlig og lokalt nivå, i tillegg til møter med partier representert på Stortinget, interesseorganisasjoner, media m.m. Rapporten fra besøket offentliggjøres i dag.

I rapporten viser OSSE til at Norge kan være tjent med at spørsmål som rettslig klageadgang, forbudet mot politisk reklame i fjernsynet, plikten til å akseptere nominasjon, kandidaters deltakelse i valgstyrene og uproporsjonal representasjon blir vurdert nærmere.

- Dette er temaer som er under kontinuerlig politisk debatt her i landet og hvor jeg mener det vil bli svært interessant å få innspill og synspunkter fra OSSE, sier statsråden. – Det er viktig at valgsystemet i et demokrati er gjenstand for en løpende vurdering og utvikling.  Dette er helt nødvendig i et levende demokrati, sier statsråden.

OSSEs rapport er publisert her (pdf). Mer informasjon om valgobservasjon gjennom OSSE finnes på deres nettsider.

Departementet vil lage en egen informasjonsside om valgobservasjon på valgportalen valg.no. Informasjon legges ut om kort tid.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.