Historisk arkiv

Valgobservatører fra OSSE besøker mange kommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Valgobservatører fra OSSE kommer til Norge den 4. september.

Etter invitasjon fra regjeringen har OSSE ved avdeling for demokrati og menneskerettigheter (ODIHR) besluttet å gjennomføre valgobservasjon i Norge i forbindelse med høstens stortingsvalg. En delegasjon på ni personer vil være i landet fra 4. til 16. september.

I det aktuelle tidsrommet vil delegasjonen besøke flere kommuner og fylkeskommuner, ha møter med statlige og lokale valgmyndigheter, flere politiske partier, media og enkelte andre aktører om valggjennomføringen her i landet.

Observasjonsteamet fra OSSE er:

Ambassadør Geert Ahrens

Tyskland

Head of Mission (HoM) Leder

Andrew Hyslop

USA

Valgrådgiver OSSE

Holly Ruthrauff

USA

Valgekspert

Arben Idrizi

Albania

Valgekspert

Mirella Marchese

Italia

Valgekspert

Yuri Shapoval

Russland

Valgekspert

Maria Babic

Serbia

Valgekspert

Marla Morry

Canada

Valgekspert

Vladimir Misev

Makedonia

Valgekspert

Delegasjonen vil dele seg opp i flere mindre team ved reiser rundt i landet. OSSE har i samarbeid med departementet plukket ut følgende kommuner som de ønsker å besøke: Bergen, Bokn, Drammen, Dyrøy, Fitjar, Hitra, Lenvik, Larvik, Os (Hordaland), Oslo, Orkdal, Stavanger, Sandnes, Tromsø, Trondheim og Tysvær. I tillegg vil de møte Rogaland og Sør-Trøndelag fylkeskommuner.

Et kartleggingsteam fra OSSE var i landet i juni i år. Slike kartleggingsbesøk kalles ”Needs Assessment Mission” - NAM. På bakgrunn av besøket ble det utarbeidet en rapport (NAM-rapport) hvor det konkluderes med at OSSE ønsker å komme til Norge for å foreta en såkalt ”Election Assessment Mission”- EAM. Det er en slik ”Election Assessment Mission” som nå skal gjennomføres.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.