Historisk arkiv

Juryens begrunnelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Kommunal- og regionaldepartementet

Den gylne spikerpistol - prisen for godt håndverk - tildeles Frank Arne Leiros.

Den gylne spikerpistol - prisen for godt håndverk - tildeles Frank Arne Leiros.

Den gylne spikerpistolVinneren av Den gylne spikerpistol har bidratt til å øke kvaliteten i byggenæringa gjennom sitt arbeid som tømrer. I nominasjonen trekkes det fram at kandidaten er opptatt av materialkvalitet og kvalitet på egen og andres utførelse. Han har også evnen til å "sette foten ned" og si nei til utførelser han mener ikke er historisk riktige, eller om noen vil velge materialer av rimelig og dårlig kvalitet.

Vinneren står i en særklasse når det gjelder å inspirere andre – både faglig og sosialt.

I nominasjonen trekkes det fram at han er en stor motivasjonsfaktor og forbilde for andre medarbeidere. Han har jobbet som bas siden våren 2011, og yter stor respekt blant kollegaene.

Han har også ansvar for lærlinger, som han følger opp både i og utenfor arbeidstida. Juryen mener det er en avgjørende egenskap for en god håndverker å formidle kunnskap og erfaringer.

Dette er kandidaten et glimrende eksempel på. Han har tilegnet seg stor faglig kunnskap, samtidig som han tar betydelig sosialt ansvar.

Et viktig kriterium for prisen er at kandidaten evner å kombinere god håndverkstradisjon med moderne og framtidsretta løsninger. Kandidaten er spesielt interessert i rehabilitering og restaurering av historiske bygninger. Han har blant annet hatt ansvar for en historisk bygning på Lyngør, og jobber nå med utbedring av Arendal Sparekasse. I tillegg til å ivareta gamle håndverkstradisjoner, er kandidaten opptatt av å fornye seg. Han er derfor årlig på kurs for å få ny kunnskap. Juryen peker på at kandidaten har en særlig evne til å kombinere det gamle med det nye.

Det er byggmester og arbeidsgiver Asle Thorsen som har nominert vinneren. Om kandidaten sier han at "I mine mer enn 30 år som tømrer, byggmester og arbeidsgiver for et par hundre tømrere og tømrerlærlinger, er kandidaten i en særklasse, den unge alder tatt i betraktning". Juryen mener vinnerens engasjement, kunnskaper og gode holdninger er særlig imponerende, tatt hans unge alder i betraktning. Juryen mener kandidaten er et strålende forbilde for andre, som kan inspirere til økt rekruttering til faget. Frank Arne Leiros er en meget verdig vinner av Den gylne spikerpistol. Juryens innstilling er enstemmig.

Oslo, 18. desember 2012

 

Inger M. Lindgren
Kommunal- og regionaldepartementet
leder for juryens arbeid

Otto Robsahm
"Sinnasnekker’n"

Øyvind Rooth
Direktoratet for byggkvalitet

Jørgen Leegaard
Byggenæringens landsforening

Frank Ivar Andersen
Byggmesterforbundet

Halvor Langseth
Fellesforbundet