Del I Kommunal- og regionaldepartementets kunnskapsbehov og sektoransvar for FoU
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 19.01.2011
- Kunnskapsbehovet
- Kommunal- og regionaldepartementets ansvar for forskning og utvikling
- Departementets rolle som oppdragsgiver. Bestilling av forskningsoppdrag
- Arbeids- og ansvarsfordeling mellom departementet og underliggende etater
- Samhandlingen mellom departementet og underliggende etater.
1. Kunnskapsbehovet
Kommunal- og regionaldepartementet har ansvar for fagområder som omfatter lokalforvaltning og gjennomføring av valg, regional- og distriktspolitikk og bolig- og bygningspolitikk.
Aktuelle temaer som Kommunal- og regionaldepartementet har på dagsorden er blant annet:
- Kommunesektorens framtidige struktur, arbeidsoppgaver og økonomi
- Regional utvikling med vekt på næringsutvikling og attraktive lokalsamfunn
- Styrking av demokratisk deltakelse
- Tilrettelegging for velfungerende boligmarkeder og boligløsninger for vanskeligstilte, samt en bærekraftig utvikling av bolig- og byggsektoren.
For utvikling av politikk og gjennomføring av oppgaver knyttet til disse temaene er det stort behov for forskningsbasert kunnskap. Departementets forskning og utviklingsarbeid (FoU) skal bidra til å innhente og utvikle kunnskap for å sikre grunnlag for politiske og faglige beslutninger, fremme kunnskap om problemløsning, og utvikling og evaluering av virkemidler innenfor departementets ansvarsområde.
Kommunal- og regionaldepartementet har et ansvar for å styrke kunnskapsutvikling og utviklingsarbeid innenfor våre arbeidsområder, i et tett samarbeid med aktuelle aktører innen sektoren, Norges forskningsråd og aktuelle FoU-institusjoner.
Departementets kunnskapsutvikling og kunnskapsforvaltning har følgende siktemål som krever medvirkning av ekstern FoU-innsats:
- Systematisering av aktuell kunnskap og forskning på departementets politikkområder.
- Vedlikehold av utvalgte databaser, modeller og statistikkserier for å følge utviklingen innenfor prioriterte samfunnsområder.
- Evaluere resultater av etablerte tiltak og forsøk på ulike politikkområder, med sikte på eventuelle justeringer, nye tiltak eller gjennomgående reformer.
- Etablere kunnskap om aktuelle og framtidige utviklingstrekk i samfunnet eller dets rammebetingelser, som kan vise behov for å forberede nye politiske initiativ.
Kommunal- og regionaldepartementets kunnskapsbehov vil ofte kreve konkrete prosjekter eller programmer av begrenset omfang og varighet. Her er vi ofte avhengig av at resultatene kan fremskaffes temmelig raskt. For eksempel i forbindelse med utvalgsarbeid, utarbeidelse av stortingsmeldinger og evaluering av tiltak, vil departementet ha behov for nyttebasert anvendt forskning. Kommunal- og regionaldepartementet bruker i dag en relativt stor andel av de totale FoU-midlene til oppdragsforskning og utviklingsarbeid. Kommunal- og regionaldepartementet vil fortsatt prioritere å benytte midler til forskning som kan brukes direkte inn i politikkutforming og forvaltning. De tematisk prioriterte kunnskapsbehovene beskrives nærmere i del II.
Med dette som utgangspunkt har Kommunal- og regionaldepartementets forskningsstrategi følgende formål:
- den skal danne grunnlaget for departementets satsing og prioriteringer innen forskning og utvikling
- den skal være retningsgivende for samspill og samarbeid mellom Kommunal- og regionaldepartementet, forskningsmiljøer, andre departementer og instanser
- den skal være referanseramme og styringsverktøy for arbeidet med forskning i departementet
- den skal sette fokus på forskning og bidra til bedre bruk av forskning i departementet.
Definisjoner av forskning og utvikling: |
2. Kommunal- og regionaldepartementets ansvar for forskning og utvikling
Arbeidsdeling og samspill i departementsfellesskapet
Stortinget og regjeringen gir rammebetingelser, overordnede mål og prioriteringer for norsk forskning. Forskningspolitikken i Norge er organisert etter det såkalte sektorprinsippet. Dette gir hvert departement ansvaret for forskning innenfor sin sektor. Det innebærer at Kommunal- og regionaldepartementet har et overordnet ansvar for forskning og kunnskapsutvikling på sine politikkområder. Målet er å sikre at det løpende finner sted god og kritisk forskning av relevans for utviklingen innenfor sektoren, og at det finnes fagmiljøer med god kompetanse på området.
Sektoransvaret innebærer at Kommunal- og regionaldepartementet har ansvar for langsiktig kompetanseoppbygging innenfor forskningssektoren på våre politikkområder i et samspill med Kunnskapsdepartementet. Med langsiktig kompetanseoppbygging menes forskning som drives ved universiteter og høyskoler, i institutter eller større fagmiljøer. Tilskudd til langsiktig kompetanseoppbygging kan gis som basisfinansiering i form av grunnbevilgninger, strategiske institutt- og universitetsprogrammer og finansiering av forskerutdanning. Formålet er primært å sikre at det finnes forskningsmiljøer som kan utføre nødvendig forskning. Kommunal- og regionaldepartementet har finansiert et strategisk instituttprogram (SIP) ved Institutt for by og regionalforskning (NIBR) for å ivareta langsiktig kompetanseoppbygging innenfor utvikling av regionaløkonomiske modeller og databaser, kommunale organisasjonsdata, boligforskning, flytteanalyser og forskningsformidling. Programmet hadde opprinnelig en varighet fra 2006 – 2009. Avtalen er forlenget ut 2010. Departementet vil vurdere innholdet og avklare muligheten for en eventuell ny strategisk instituttsatsning fra 2011.
Sektoransvaret innebærer også at Kommunal- og regionaldepartementet må trekke opp grensene mot andre sektorers ansvarsområder. Ofte kan flere departementer ha et delansvar, og det vil derfor være nødvendig med et samarbeid om forskning og utvikling.
Kommunal- og regionaldepartementet har i tillegg ansvar for samordning av statens styring av kommunesektoren og regionalpolitikk. Departementet tar derfor initiativ overfor andre departementer for å få dem til å finansiere forskning på disse politikkområdene.
Samordningsoppgaven innebærer også å ta ansvar for forskningsoppgaver som ligger i overgangene mellom flere sektorer. Kommunal- og regionaldepartementet vil blant annet bruke deltakelsen i Departementenes forskningsutvalg (DFU) for å bidra til å identifisere sektorovergripende forskningsspørsmål, og også ellers søke å ivareta departementets interesser i forhold til Regjeringens forskningsutvalg (RFU) og utformingen av en nasjonal forskningspolitikk.
Forholdet til Norges forskningsråd
Departementets sektoransvar og langsiktige kompetanseoppbygging ivaretas blant annet i samarbeid med Norges forskningsråd.
I samhandlingen med Forskningsrådet legger Kommunal- og regionaldepartementet særlig vekt på:
- Et nært samarbeid om programetablering.
- En god styringsdialog og kontaktmøter mellom Forskningsrådet og departementet.
- At departementet skal være representert i programstyrer. I de tilfeller departementet ikke er representert, må det etableres gode rutiner for kontakt og informasjonsutveksling.
- At problemstillinger som er aktuelle for departementets fagområde også blir integrert i andre forskningsprogram i Norges forskningsråd, der dette er relevant.
- Stille krav til at Forskningsrådet prioriterer forskning innenfor Kommunal- og regionaldepartementets sektoransvar innenfor sin grunnbevilgning.
Kommunal- og regionaldepartementet legger spesielt vekt på brede tverrgående satsinger på departementets fagområder, slik at spørsmål om lokalt og regionalt demokrati, boligspørsmål, styrings- og samarbeidsformer, planleggings-, utbyggings- og utviklingsspørsmål blir sett i en sammenheng. Kommunal- og regionaldepartementets bevilgninger til Norges forskningsråd er øremerket spesielle programmer, og midlene tildeles gjennom et eget tildelingsbrev i begynnelsen av året. Kommunal- og regionaldepartementet tildeler ikke generelle midler til Norges forskningsråd.
3. Departementets rolle som oppdragsgiver
Bestilling av forskningsoppdrag
Ved bestilling av forskningsprosjekter som finansieres direkte fra departementet, må det vurderes om flere institusjoner både innenlands og utenlands skal inviteres til å gi tilbud. Ved kjøp av forskning og utredningstjenester forholder departementet seg til de regler som gjelder i økonomireglementet for staten, samt de regler som gjelder for offentlige anskaffelser. Grunnleggende krav i lov om offentlige anskaffelse er at en anskaffelse så langt som mulig skal være basert på konkurranse, og bestilling av forskningsprosjekter over kr 500 000 vil som hovedregel bli kunngjort i DOFFIN.
Det vises til Lov av 16. juli 1999 nr 69 og Forskrift om offentlige anskaffelser (Kgl. res. 7.april 2006, sist endret 24. november 2006.
Departementet har utarbeidet rutiner for bestilling av forsknings- og evalueringsprosjekter i henhold til regelverket for offentlig anskaffelser. Samarbeidet med forskningsinstitusjonen vil bli nedfelt i en kontrakt som definerer rettigheter og plikter mellom departementet og oppdragstaker.
Ved bestilling av forskningsoppdrag vil det i kriteriene for utvelgelse av leverandør særlig bli lagt vekt på å prioritere forskningsmiljøer som kan vise god faglig kvalitet, som kan levere innen fastsatte tidsfrister, og til en konkurransedyktig pris.
Kjønnsperspektivet i forskningen
Det er et mål for regjeringen å integrere kjønns- og likestillingsperspektivet i all offentlig politikk. Kommunal- og regionaldepartementet vil legge vekt på at forsknings og utredningsprosjekter som departementet finansierer, integrerer kjønnsperspektivet der det er relevant.
Formidling og bruk av forskning
Forskning som blir utført for Kommunal- og regionaldepartementet skal som hovedregel bli gjort allment tilgjengelig. Formidling og informasjon skal være en integrert del av all forskningsaktivitet, og Kommunal- og regionaldepartementet har et overordnet ansvar for å påse at informasjonen når fram ved å:
- Stille krav til Forskningsrådet om aktiv formidling av resultater underveis. Formidlingen bør bli en gjennomgående arbeidsform og involvere politikkutviklere og iverksettere på både lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.
- I forbindelse med oppdragsforskning stille krav til oppdragstaker om samarbeid om formidling og publisering av resultatene.
- Publisere informasjon om forskningsprosjekter og forskningsresultater som departementet finansierer på departementets Internettsider. Departementet har utviklet en egen temaside om forskning på regjeringen.no
- Delta på eksterne konferanser nasjonalt og internasjonalt.
- Sørge for tilgjengelighet til publikasjoner, forskningsrapporter og tidskrifter.
- Formidle statistikk og forskningsresultater gjennom nyhetsbrev, publikasjoner, stortingsmeldinger og i budsjettproposisjonen.
- Arrangere FoU-seminarer
Kommunal- og regionaldepartementet vil også ha et nært samarbeid med aktuelle forskningsmiljøer og følge med i prosjekter som departementet finansierer. Prosjektoppfølgingens omfang og form vurderes i hvert enkelt tilfelle med tanke på behov for styring, referansegrupper, prosjektmøter eller lignende.
Internasjonalisering
Innenfor Kommunal- og regionaldepartementets fagområder foregår forskning og utvikling i andre land som har betydning for departementets kunnskapsutvikling og kunnskapsforvaltning. For å ivareta sektoransvaret vil departementet bygge opp kunnskap om internasjonale utviklingstrender. Slike oversikter vil bygge på innspill fra Norges forskningsråd, fra ulike fagmiljøer og fra internasjonale studier og innhentes i forbindelse med departementets egen internasjonale deltakelse.
Som ledd i deltakelsen i internasjonale organisasjoner mv. vil departementet søke å legge til rette for at organisasjonenes arbeidsprogram tar opp problemstillinger som er interessante også i en norsk sammenheng der dette er relevant. Dette gjelder både i forbindelse med deltakelse i Nordisk Ministerråd, OECD, Europarådet og andre regionale samarbeidsorganisasjoner.
4. Arbeids- og ansvarsfordeling mellom avdelingene
Det faglige ansvaret for forsknings- og utviklingsarbeid er tillagt den enkelte fagavdeling og skal være en integrert del av virksomheten i avdelingene. Begrunnelsen er at forskning er ett av flere virkemidler i avdelingenes arbeid. Dette er nødvendig for å sikre at resultatene av forskningsvirksomheten relateres og anvendes på de ulike politikkområdene departementet har ansvaret for.
Samordningsfunksjonen for forskning er tillagt Plan- og administrasjonsavdelingen (PA), som vil arbeide for å:
- Sikre nødvendig samordning mellom fagavdelingene for å fremstå entydig overfor andre departementer og Norges forskningsråd
- Bidra til FoU-formidling, blant annet gjennom seminarer for departementets ansatte.
Kommunal- og regionaldepartementet er medlem av Partnerforum, som er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Bedriftsøkonomisk institutt (BI) og utvalgte deler av offentlig forvaltning. Formålet med samarbeidet er blant annet å legge til rette for kunnskapsformidling og bidra til kunnskapsutvikling internt i Kommunal- og regionaldepartementet. Departementets ansatte får blant annet tilbud om å delta på faglige seminarer i regi av Partnerforum.
5. Samhandlingen mellom departementet og underliggende etater
Kommunal- og regionaldepartementet har et ansvar for at underliggende etater som Husbanken, Statens bygningstekniske etat og Distriktssenteret er faglig oppdatert innenfor sitt fag-/ansvarsområde. Det er departementet som forvalter sektoransvaret for forskning og for fagsektorenes kompetanseoppbygging. Underliggende etater tildeles roller som innordnes dette. Etater under Kommunal- og regionaldepartementet forutsettes å utarbeide egne planer for kunnskap- og utviklingsarbeid innenfor de rammene som Kommunal- og regionaldepartementet setter. Utgangspunktet for slike planer vil være departementets FoU-strategi og de årlige tildelingsbrev.