Historisk arkiv

Med hjerte for hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga sendt regionavisene 21. desember 2005.

Artikkel sendt regionavisene 21. desember 2005.

En aktiv og målrettet distrikts- og regionalpolitikk skal bidra til verdiskaping, arbeidsplasser og lokal velferd der folk bor. Regjeringen ønsker å gi folk mulighet til å velge det gode liv på landet. Distrikts- og regionalpolitikk handler om valgfrihet.
 
Utnytte regionenes egne muligheter

Regjeringens vil skape livskraftige lokalsamfunn med egne muligheter for utvikling. Vi ønsker å ta hele landet i bruk. Ved å øke kommunenes frie inntekter med 5,7 milliarder kroner, bidrar vi betydelig til lokal velferd og lokal og regional utvikling. Av disse milliardene får de minste kommunene 225 millioner kroner mer i økt regionaltilskudd. Med påplussingen får hver kommune som mottar dette tilskuddet i underkant av 1,6 millioner kroner ekstra.
 
Vi har en grunnleggende tillit til at kommunene vil bruke pengene fornuftig og finne fram til gode løsninger lokalt. Det finnes mye godt vett hos norske kommunepolitikere.
 
Vi ønsker en sterk offentlig sektor som kan gi innbyggerne gode velferdsytelser, valgfrihet og medbestemmelse. Det betyr at vi, i samarbeid med de som jobber i kommunene, må arbeide kontinuerlig for å fornye og utvikle offentlig sektor. Vi skal arbeide for mer velferd, mindre administrasjon, mer lokal frihet og mindre detaljstyring. Bedre offentlige tjenester vil også gjøre kommunesektoren til en mer attraktiv arbeidsplass.
 
Regjeringen vil også flytte oppgaver, makt og ansvar fra staten og ned til et regionalt folkevalgt nivå. Det vil vi gjøre gjennom en forvaltningsreform der målene er å forsterke folkestyret, øke verdiskapingen basert på lokale og regionale fortrinn og en mer effektiv offentlig forvaltning. Vi tror at mulighetene skapes lokalt der folk bor og vil legge bedre til rette for at muligheter kan omsettes i resultater.
 
Økt støtte til næringsutvikling og nyskaping

Vårt mål er at du skal selv velge hvor i landet du vil bo. For at friheten skal bli reell, må det skapes arbeidsplasser. Regjeringens vil derfor bidra til næringsutvikling og nyskaping slik at det skapes arbeidsplasser i alle deler av landet. Økningen i tilskuddet for næringsutvikling gjennom fylkeskommunene og Innovasjon Norge er på 117 millioner kroner. Inkludert i næringsstøtten er 50 millioner kroner til kommunale næringsfond.
 
Den politiske utfordringen er å skape grunnlag for at veksten i nye næringer også kommer utenfor de største byene. Vi vil også bidra til at nytenking og nyskaping som skjer i primærnæringene og tradisjonell industri fortsetter og forsterkes. Økningen i den særskilte distriktsstøtten til næringslivet er derfor uttrykk for et ønske om å tenne nye gnister i distriktenes næringsliv og gi unge mennesker tro på at det er mulig å etablere egen virksomhet utenfor de byene.
 
Spesiell innsats for mest utsatte områdene

Støtten til næringsutvikling gjennom fylkeskommunene og Innovasjon Norge er både rettet mot sentrum og utkanter i distriktene. Mange kommuner inngår ikke i bo- og arbeidsmarkedsområder rundt større sentra. Det er slike kommuner som er mest sårbare for fraflytting. Særlig i Nord-Norge, men også i perifere deler av Sør-Norge finner vi slike kommuner.
 
Regjeringen vil derfor gjøre en spesiell innsats for eksempel for kystsamfunn, i landbruksbygder og fjellbygder, samt på ensidige industristeder.
Derfor vil vi neste år starte et program for småsamfunnssatsing. Vi vet at dette arbeidet allerede er i gang i mange fylker, og vi ønsker å støtte dette. Fjellregionens sjarmoffensiv for å få flere innflyttere til regionen er et godt eksempel.
 
Stortingsmelding om mulighetene i distriktene

I løpet av 2006 vil regjeringen legge frem en stortingsmelding om innholdet i en ny og langt mer offensiv distrikts- og regionalpolitikk. I meldingen til Stortinget vil vi gi et samlet bilde av mål og innsatser i distriktsløftet og regionalpolitikken, og beskrive hvordan vi skal utnytte handlingsrommet for politisk innsats bedre enn den forrige regjeringen.
 
I meldingen vil vi legge frem hvordan vi ser for oss en gjeninnføring av differensiert arbeidsgiveravgift i Nord-Norge og deler av Sør-Norge og andre endringer i virkemiddelsystemet fra 2007.
 
Permanent regjeringsutvalg

Beregninger har vist at om lag 12 milliarder kroner i statsbudsjettet har spesiell betydning for distriktspolitiske mål. Distriktsløftet er en felles ambisjon for hele regjeringen. Vi har derfor etablert et permanent regjeringsutvalg for distrikts- og regionalpolitikk for å sikre helhetsløsninger på tvers av tradisjonelle sektorgrenser i politikken.
 
Med hjerte for hele landet vil regjeringen gjennomføre en distriktspolitisk snuoperasjon for å legge til rette for likeverdige levekår. Hovedbudskapet fra regjeringen til både byer og bygder er at vi trenger alle deler av landet til samspill for verdiskaping og velferdsutvikling.