Historisk arkiv

Bedre klima for unge gründere i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga sendt diverse lokalaviser 14. juli 2006.

Artikkel sendt diverse lokalaviser 14. juli 2006.

Entreprenørskap er et satsingsområde for regjeringen. Det er en viktig del av arbeidet med å skape arbeidsplasser der folk ønsker å bo.
 
Mange av de mest spennende jobbene skapes av folk selv, og etablering av ny virksomhet blir ofte foretatt der gründeren er bosatt. Derfor gleder jeg meg over å konstatere at de som har deltatt i en ungdomsbedrift på videregående skole har minst dobbel så stor sjanse til å ende opp som etablerer i forhold til befolkningen ellers. Dette viser at det nytter med målbevisst satsing på utvikling av gründerkultur blant unge.
 
De unges interesse for å skape virksomhet og å etablere nye bedrifter har økt de senere årene. Det er spennende å se hvordan entreprenørskapsarbeidet engasjerer stadig flere elever i skolen. I skoleåret 2005/2006 var hele 50 000 elever innom ett eller flere Ungt Entreprenørskapstiltak i videregående skole og i grunnskolen.
11500 ungdommer tilhører den videregående skolen. Resultatene er oppsiktsvekkende gode. En undersøkelse foretatt av Nord-Trøndelagsforskning viser at etablerhyppigheten blant dem som har deltatt i ungdomsbedrift er på 16,6 prosent. For aldersgruppen 29 år og eldre er den på hele 26,6 prosent. Til sammenligning er etablerhyppigheten i den norske befolkningen 7 prosent.
 
Eksempler på gode prosjekter er mange. Også i sommer ser vi uttrykk for det, blant annet i Trøndelag. Mosvik kommune arrangerer sommerskole for ungdom mellom 16 og 18 år. Høgskolen i Nord-Trøndelag tilbyr sommergründerskole for unge i alderen 15 – 25 år. Slike tiltak gir ungdom unike muligheter til å få erfaring i å starte egne bedrifter.
 
Dersom folk skal kunne etablere egen virksomhet der de ønsker å bo, er det viktig at barrierene mot å etablere egen virksomhet bygges ned. Regjeringen ser det som avgjørende å endre på en virkelighetsforståelse som sier at spennende steder og utfordrende jobber er noe som bare finnes fiks ferdig i storbyen. Derfor har jeg økt støtten til stiftelsen Ungt Entreprenørskap fra 2,5 mill. kr i 2005 til 6 mill. kr i 2006. Dette kommer i tillegg til de økte tilskuddene fra Kunnskaps- og Nærings- og handelsdepartementet.
 
Jeg har selv tatt initiativ til å starte opp et eget gründerprogram for kvinner i næringshager. Her vil kvinner i mindre befolkningstette områder kunne starte opp egen bedrift med tilgang på nettverk og miljø i egnet bygg nær bostedet.
Folk i Norge skal ha reell frihet til å bosette seg der de selv ønsker. Regjeringen har store ambisjoner for entreprenørskapsarbeidet. Dette inngår som ett av mange satsingsfelt i en helhetlig politikk for å utløse verdiskapingspotensialet i alle deler av landet.