Historisk arkiv

Bostøtten skal bli bedre for fattige barnefamilier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal-og regionalminister Åslaug Haga sendt landets regionsaviser 5. mai 2006.

Artikkel sendt landets regionaviser 5. mai 2006.

I Nrk Søndagsrevyen 2. april fortalte en enslig mor med tre barn om hvordan familien tilpasser seg et meget stramt husholdningsbudsjett. Hun har lav inntekt, men tjener likevel for mye til å få bostøtte. Familiens situasjon viser at det er behov for å forbedre bostøtten. I Soria Moria-erklæringen sier regjeringen at bostøtten skal bli bedre for fattige barnefamilier.
 
Jeg har satt i gang arbeidet for å se om støtten når de som trenger det mest. Forslag til endringer i bostøtten vil bli vurdert som ledd i regjeringens samlede innsats for å bekjempe fattigdom.
 
Vi vet at barnefamilier ofte har høye boutgifter. Jeg vil også se på om regelverket i bostøtten bør endres for å sikre gode boforhold for barn med delt bosted. Levekårsundersøkelsene viser samtidig at vi bør se nærmere på om flere enslige bør kunne søke bostøtte.
 
Bostøtten er det viktigste og mest målrettede boligøkonomiske virkemidlet for å sikre boliger til vanskeligstilte på boligmarkedet. De fleste som mottar bostøtte i dag er alders- og uførepensjonister.
 
Støtten beregnes ut fra inntekt og boutgifter, og reduseres når inntekten øker. Husstandene med de laveste inntektene mottar mest i støtte. Barnefamilier kan normalt tjene inntil ca. 170 000 kroner før de mister bostøtten. De som mottar bostøtte har i gjennomsnitt inntekter på litt over 100 000 kroner og får i snitt dekket ca. 20 000 kroner av boutgiftene med bostøtte. I 2004 mottok i alt 100 000 husholdninger om lag 2,1 milliarder kroner i bostøtte.
 
Bostøtten er viktig i regjeringens fattigdomssatsing fordi den når personer og familier med lav inntekt og høye boutgifter. Store forskjeller i boutgifter gjør bostøtten til et målrettet virkemiddel for å sikre alle trygge og gode boliger. Allerede i årets budsjett forbedret vi ordningen. Vi har gjort justeringer som har gitt flere barnefamilier rett til å søke bostøtte. Arbeidet som er satt i gang vil gi oss grunnlag for å vurdere hvem som bør få mest bostøtte i framtida.
 
Målet er at alle skal bo trygt og godt.