Historisk arkiv

DNs ulyst mot bolyst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga sendt Dagens Næringsliv 11. september 2006.

Artikkel sendt Dagens Næringsliv 11. september 2006.

Jeg setter pris på at DN fredag 8. september er opptatt av distriktspolitikk. At DN har et annet utgangspunkt enn oss, lever vi godt med. Men at avisen bruker plass på saken, bekrefter hvor viktig distriktene er for Norge. At DN ikke støtter en politikk som skal gi folk reell frihet til å velge hvor de vil bo – også på bygda, er ingen stor overraskelse. Men er et slikt standpunkt klokt? Det synes ikke jeg.
 
I løpet av de siste tiårene har vi opplevd en økende sentralisering av befolkningen til større byområder. I Norge har vi en langt bedre fordeling av befolkningen enn våre naboer Sverige og Finland, men sentraliseringstrenden i Norge er på veg i samme retning.
 
Jeg kan forsikre om at denne regjeringen ikke kommer til å følge DNs kommentators oppskrift. Regjeringa vil at folk skal ha frihet til å bosette seg der de ønsker. Derfor styrker vi bl.a. kommuneøkonomien, bygger ut infrastruktur i hele landet, gjeninnfører differensiert arbeidsgiveravgift og bruker 100 millioner på de mest utsatte samfunnene.
 
Unge i etableringsfasen er den viktigste målgruppen for vår politikk. Bolystrådet består av 14 ressurssterke kvinner og menn som representerer framtida. Rådet er ikke bærebjelken i distriktspolitikken vår slik Kjetil Wiedsvang fremstiller det, men vi vet at det kan gi oss friske innspill og ikke minst skape debatt som kan synliggjøre alle mulighetene som finnes i distriktene. Vi håper at også Dagens Næringsliv vil være med på å ta opp en slik debatt.