Historisk arkiv

Kvinnovasjon 06

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Foredrag av statssekretær Guri Størvold på Kvinnovasjonskonferanse i Flesberg 30. november 2006.

Foredrag på Kvinnovasjonskonferansen i Flesberg 30. november 2006.
 
Det er en stor glede for meg å få åpne Kvinnovasjonskonferansen – den første i sitt slag?
 
Konferansen har viktige formål i både å synliggjøre muligheter og inspirere og motivere til å gripe mulighetene! Dette er etter min mening kjernen både i suksesser i små lokalbaserte virksomheter og i store internasjonale suksesser.
Konferansen markerer starten på en 3-årig satsing på kvinnelige gründere i regi av Næringshagene! I denne regionen er det DBC Næringshage på Gol, Rjukan Næringshage og Næringshagen i Kunstnerdalen som sammen har fått midler fra SIVA for å fokusere på kvinner som vil vokse i Næringshagene. I perioden skal det arrangeres work-shops, det skal deles erfaringer mellom næringshagene og det skal samarbeides om å sette i gang nye utviklingsarbeid, og det skal fokuseres på design blant annet. SIVA i samarbeid med BTV-regionen (Buskerud, Telemark og Vestfold) støtter satsingen. KRD er finansiør.
 
Lokalt, regionalt og nasjonalt utgjør kvinnelig entreprenørskap et viktig potensial.
 
Kvinnelig entreprenørskap er en uutnyttet ressurs for verdiskaping, innovasjon og nye arbeidsplasser.
 
Kvinner kan tilføre næringslivet et større mangfold.
 
Kvinner kan bringe med seg nye ideer til produkter og tjenester, nye kundegrupper og nye arbeidsformer. Derfor er det en stor og viktig utfordring å finne fram til en god offentlig politikk for å styrke kvinners deltagelse og posisjon i næringslivet.
 
Som politiker kan jeg legge til rette for at kvinner får bedre vilkår og blir stimulert til å etablere en egen bedrift, men det er du som kvinne selv som må gjennomføre det!
 
La meg gi dere et nært eksempel, som i tillegg viser hvordan kvinner ser behov i samfunnet og benytter sin kompetanse til å etablere nyskapende bedrifter - bedriften Athene prosjektledelse.
 
I Sigdal ble det i 2001 etablert en virksomhet som selger profesjonell prosjektledelse – Athene prosjektledelse as. Forretningsideen var basert på erfaring fra omstillingsarbeid i Sigdal. Den går ut på å profesjonalisere prosjektledere og leie disse ut til både private virksomheter og til det offentlige. Selskapet bygget opp systemer og kompetanseutvikling basert på prosjektarbeid og utviklerkompetanse og har i dag eksperter innenfor blant annet landbruk, reiseliv, kommunikasjon, innovasjon, design, tekniske områder og prosessarbeid. 2 gründere startet opp selskapet. I dag er selskapet vokst til åtte – snart ni personer. I disse dager utvider de virksomheten med ny avdeling i Kongsberg. I styret arbeider 3 kvinner. Athene holder til i et lite lokalsamfunn og betjener nasjonale kunder. Dette viser at det er mulig å bosette seg og drive ”business” der man vil!
 
Hva vil denne regjeringen?

Regjeringen la i juni i år fram en distrikts- og regionalmelding.
 
Meldinga drøfter betydningen for distriktene av politikken innenfor en rekke politikkområder som samferdsel og velferd.
 
Innenfor KRDs ansvarsområde inneholder meldingen konkrete tiltak for å fremme:
  • Arbeidsplasser der folk bor
  • Likeverdig tjenestetilbud
  • Attraktive steder
  • Kvinner og ungdom er utpekt som målgrupper

Storingsmeldingen er et handlingsprogram for hele stortingsperioden.

Distriktsløftet vil bli gjennomført hvert år i de årlige budsjettene.

Hvorfor er kvinner en spesiell målgruppe i distriktspolitikken? Hva er situasjonen og hva vil regjeringa?

Kvinner flytter i større grad enn menn fra distriktene. Vi må få kvinner til å ønske og bo i distriktene samt at de kan ha attraktive arbeidsplasser tilgjengelig.
 
Det er synkende fødselstall i distriktene. Vi må gjøre distriktene til reelle bo- og arbeidsplassalternativer når livsvalg tas.
 
Få kvinnelig gründere. Vi vil stimulere til entreprenørskap særlig blant kvinner.
 
Etablering av nye virksomheter skjer ofte i området der entreprenøren er bosatt. Vi vil legge til rette for etableringer lokalt, slik at etablereren i tillegg til å ha skapt sin egen arbeidsplass også bidrar til å styrke lokalt arbeidsmarked og næringsliv og lokalt næringsmiljø generelt.
 
25 % av entreprenørene på landsbasis er kvinner og dette tallet har holdt seg stabilt de siste 15 år. Tallene er enda lavere i distriktene. Dette tallet gjør at vi er i bunnsjiktet i internasjonal sammenheng. Dette er vi ikke fornøyd med:
 
Denne regjeringen tar tak i problemstillingen.
 
Regjeringa tar derfor sikte på å legge fram en ”Handlingsplan for kvinnelige entreprenørskap” i 2007. Regjeringa, med Nærings- og handelsdepartementet i spissen arbeider med en handlingsplan for kvinnelige entreprenører. I planen vil vi blant annet kartlegge og beskrive dagens situasjon. Vi vil se på de tiltakene vi har i dag, og vurdere om det er behov for endringer. Vi vil vurdere om vi trenger nye tiltak som løser utfordringen for kvinner på en ny og bedre måte. Regjeringen vil selvfølgelig også vurdere behovet for endringer i dagens sosiale ordninger.
 
De fleste kvinnelige gründere starter innenfor tjenesteytende næringer. Vi finner igjen vårt kjønnsdelte arbeidsmarkedet også ved nyetableringer og entreprenørskap.
 
KRD har satt av 9 mill kr. til kvinner og entreprenørskap innenfor Næringshagene over 3 år. Økes i budsjettforslaget for 2007 med 2 mill. kroner. Næringshagene skal spesielt fokusere på kvinner som ønsker å etablere seg og ikke minst vokse innenfor tjenesteytende næringer.
 
Den begeistring og de synergier som disse pengene utløste i SIVA og i Næringshagene gjorde at KRD også setter av noen midler for at IN og Forskningsrådet skal jobbe mer systematisk med å øke kvinneandelen i sine eksisterende virkemidler, særlig der kvinneandelen tradisjonelt har vært lav.
 
Nå er ikke kvinnefokuset og kvinneandelen et problem for Næringshagene i denne regionen.
 
Det overrasket meg derfor ikke å høre at SIVA vurderte deres søknad som den sterkeste av alle innenfor kvinner og næringshagesatsingen. En satsing som akkurat nå starter opp rundt omkring i landet.
 
Kvinner er finke til å bygge kvinnenettverk og i denne sammenhengen skal vi utnytte dette til å lære av hverandre.
 
I januar skal bl.a. alle næringshagene som nådde opp i konkurransen om å jobbe med kvinner i Næringshagene spesielt, møtes for å utveksle erfaringer. Dit er også Innovasjon Norge og KRD invitert!
 
Hva er det med kvinner da?

Evalueringen av Innovasjon Norges stipender til etablerere viser at når kvinner har lik tilgang på kompetanse og kapital som menn, vokser vi minst like mye som mennene. Dette er vel verdt å merke seg, da myten om at kvinner har lave ambisjoner med dette avkreftes.
 
Fra den kunnskapen vi har i dag, vet vi at kvinner ikke har de samme netteverkene som menn, nettverk som ofte er inngangen til tilgang på kompetanse og på kapital.
 
Kapital: Kvinner er mindre formuende og har mindre egenkapital og dermed også mindre kapital å stille som garanti ovenfor kreditorer.
 
Nå får dere kvinner sørge for at dere i hvert fall er medeiere sammen med mannen i egne hus og hytter…
 
Investeringsmiljøene fokuserer i dag hovedsakelig innen teknologinæringer - Kvinnene etablerer seg for en stor del i tjenesteytende næringer.
 
Og til dette vil jeg si: det er investorene som er i utakt med innovasjonsmiljøer dominert av kvinner. Jeg vil oppfordre dere som skal investere til å utvide perspektivet. Ved også å inkludere kvinnelige innovatører og deres prosjekter, har dere en gylden mulighet til å øke både investeringene og inntjeningen. Husk at kvinner har en større overlevelsesgrad når de først for etablert seg enn menn. Grip den muligheten!
 
På den andre siden må vi øke kvinners kunnskap om hvor kapitalen finnes og hvordan tilnærme seg investormiljøer.
 
Kompetanse: Kvinner starter oftere bedrifter innenfor tjenesteytende næringer.
 
Vi kvinner må snakke og forstå investorenes språk. Kommersialiseringsprosessene foregår annerledes i servicenæringer enn teknologinæringene. Produktene baseres i hovedsak på hoder og timer og er vanskelig å materialisere i "produkter" (som igjen kan masseproduseres og selges uten at hoder og timer legges ned). Skal vi få med flere kvinner må vi øke fokuset på tjenesteytende næringer!
 
Jeg vil oppfordre gründere til å tenke nytt og tenke vekst.
 
Starbucks et bra eksempel. Her tjener de rått på innpakningen og merkevarebygging av kaffe. Vi er villig til å betale dobbel pris for den samme kaffen som du får kjøpt i kiosken ved siden av.
 
Det handler om design og imagebygging – ikke om teknologi eller kaffen i seg selv. Dette produktet vil forbrukere assosieres med.
 
SIVAs nettverk av Inkubatorer og Næringshager har som formål å skape både nettverk mellom bedriftene og kapital og kompetanseaktører lokalt, regionalt og nasjonalt. Dett er en veldig viktig funksjon – som fortsatt må ha høy oppmerksomhet.
 
Andre tiltak

"Den skal tidlig krøkes, som god krok skal bli." Slik lyder et gammelt norsk ordtak. Derfor er det viktig at entreprenørskap forankres i planverket for skolen. Tall fra Ungt Entreprenørskap for 2005 indikerer at 48 prosent av studentbedriftene har en kvinnelig styreleder. En annen studie indikerer at 40 prosent av lederne av ungdomsbedrifter er jenter. Her er det bare én ting å si: Vi må lære av de unge!
 
Avslutning

Regjeringen har en linje i politikken, vi satser på entreprenørskap fra holdninger til konkrete etableringer. Til dette trenger vi inspirasjon, synliggjøring, motivasjon og vilje til å finne gode løsninger for kvinnelige etablerere. Det regner jeg med at denne konferansen vil bidra til.
 
Vi vil i samarbeid med dere skape en framtid der alle kan jobbe og bo der de vil!
 
Takk for meg og lykke til med ”Kvinnovasjonene”.