Historisk arkiv

Ny småsamfunnssatsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Sammendrag av Kommunal- og regionalminister Åslaug Hagas innlegg om ny småsamfunnssatsing i Trosmø 16. februar 2006.

Sammendrag - innlegg om ny småsamfunnssatsing i Trosmø 16. februar 2006.
 
Det er en klar målsetting for regjeringen at folk skal ha valgfrihet til å bo der man ønsker. Bygdene har gjerne andre kvaliteter å tilby enn byene. En slik valgfrihet fordrer arbeid og velferdstilbud. En god kommuneøkonomi er en forutsetning for at kommunene kan ta seg av de velferdsoppgavene som er viktigst i samfunnet og legge til rette for næringsutvikling. Men det krever samtidig noe mer: både småsamfunn, bygdesentra og småbyer må også være attraktive som bosted.

Det skal tenkes distriktspolitikk i alle sektordepartement. Sektorsamordning er en felles ambisjon for hele regjeringen. Regjeringen har forpliktet seg på å sikre distriktspolitiske hensyn i all statlig politikk.
 
Det er store utfordringer i mange distriktskommuner med stor nedgang i folketallet og stor avstand til sentra. Regjeringen legger opp til en særskilt innsats for å møte utfordringene i de mest utsatte områdene, blant annet gjennom en satsing for utvikling av småsamfunn. Kommunal- og regionaldepartementet har i 2006 satt av 8 mill. kr. til igangsetting av utviklings- og pilotprosjekter i småsamfunn.
 
Departementet vil legge vekt på at pilotprosjektene både skal ha læringseffekt etter at prosjektene er avsluttet og ha overføringsverdi til andre områder.
Folk som vil, kan og virkelig tar tak i lokalsamfunnet sitt er nødvendig for å få til positiv endring. Et sentralt prinsipp i den nye småsamfunnssatsingen vil derfor være å støtte opp om, videreutvikle og løfte fram lokal utviklingskraft. Feiring-regjeringen, Lucky Næroset og fjellregionens Flytt Hit kampanje er eksempler på at alt faktisk er mulig når folk tar tak og arbeider hardt.
 
Det er en målsetting for regjeringen at Distrikts-Norge skal rette ryggen, være optimistiske og ha tro på seg selv. Regjeringen vil være med på å skape denne optimismen, ved å støtte opp under og legge til rette for lokale initiativ.