Historisk arkiv

Nye energikrav er lønnsom investering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Avisinnlegg av statssekretær Guri Størvold sendt Haugesunds Avis 7. juni 2006.

Avisinnlegg i Haugesunds Avis 7. juni 2006.
 
Regjeringen ønsker at nybygg skal bli så bra som mulig innenfor akseptable økonomiske rammer, og investeringene til de foreslåtte energitiltakene er moderate. Nødvendige tilleggsinvesteringer til energitiltak for et småhus på 160 m2 vil utgjøre ca. 70 000 kroner. Det er ikke en høy pris å betale for kvaliteter som boligeieren kan ha nytte av i mange tiår framover. Kommunal- og regionaldepartementet har fått utført økonomiske analyser som viser at tilleggsutgiftene til de foreslåtte energitiltakene går mer enn opp i opp med innsparingen de gir på strømregningen. Å bygge med bedre energikvalitet er med andre ord en lønnsom investering. For andre typer bygg er regnestykkene enda gunstigere. Inntjeningstiden er nede i seks år for sykehjem, sykehus, restaurantbygg og forretningsbygg.

I de nye energikravene foreslås regulering av energibehovet i nybygg som medfører ekstrainvesteringer. I praksis vil dette være ekstrainvesteringer som gir forbrukerne, de som investerer i nye hus - eller rehabiliterer gamle, en avkastning over tid. Er det forsvarlig at regjerningen skal finansiere en slik investering, som gir enkelte forbrukere en avkastning?

Hvis regjerningen skulle gi tilskudd, ville dette i så fall dekkes over statsbudsjettet. I så måte ville regningen komme til skattebetalerne, og det er i regjeringens øyne verken logisk eller ønskelig at alle skattebetalerne skal finansiere lønnsomme investeringer for de som bygger hus. Derfor mener regjeringen at dette er en bedre løsning.

Det kan legges til at kravene vil sikre et mer energieffektivt samfunn, i tråd med Soria-Moria erklæringen. Utslippene av CO2 reduseres. Forskriften bidrar altså til å minske utslippene av klimagasser og oppfylle Norges forpliktelser etter Kyoto-avtalen.

Som kjent er dette dessuten et forslag som skal ut på høring, noe som medfører at vi vil ta med innspill som kommer inn i høringsrunden til vurdering.