Historisk arkiv

Rettferdig eiendomsskatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga sendt Verdens Gang 7. juli 2006.

Artikkel  sendt Verdens Gang 7. juli 2006.
 
I et innlegg i VG 6.juli kritiserer Lise Hagen Rebbestad m.fl. utvidelsen av kommunenes adgang til å skrive ut eiendomsskatt, og kaller eiendomsskatten en "Haga-skatt".
 
Eiendomsskatten er en frivillig kommunal skatt og det skal den fortsatt være. Det er riktig at eiendomsskatten ikke tar hensyn til den enkeltes skatteevne, noe som kan være uheldig. Samtidig var loven tidligere både mer urettferdig og vanskelig å praktisere for kommunene. Bare innbyggere i områder som ”helt eller delvis var utbygd på byvis” kunne pålegges eiendomsskatt. Regjeringen pålegger ingen kommuner å innkreve eiendomsskatt, men gir full frihet i hvordan den kan utskrives. Kommunene kan velge å fortsette å skrive ut skatt i bymessige strøk om de synes det er hensiktsmessig, eller de kan skrive ut skatt i hele kommunen og slik fordele skattebyrden på alle bosatte. Det er ikke innført noen ”hytteskatt” som det sies i innlegget. Om kommunen ønsker å skattlegge hyttene må de også skattlegge øvrig bebyggelse. Hytteboerne nyter på linje med øvrige innbyggere godt av kommunale tjenester som infrastruktur og helse- og sosialtjenester.
 
Det er bare å konstatere at den forrige regjeringen med Solberg som kommunalminister sultefôret kommunene med dårligere skole og eldreomsorg som resultat. Den rød-grønne regjeringen har allerede gitt kommunene et betydelig økonomisk løft som setter dem i stand til å utvikle og forbedre tjenestene til innbyggerne sine. Det skal vi fortsette med!