Historisk arkiv

Startlån til flere i etableringsfasen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av statssekretær Guri Størvold sendt Drammens Tidende 9. mars 2006.

Artikkel sendt Drammens Tidende 9. mars 2006.
 
Å bo trygt og godt er viktig for alle. Men prisen for å komme inn på boligmarkedet er høy for mange. Regjeringa mener at også de som ikke har lomma full av penger skal få mulighet til å eie sin egen bolig. Derfor har vi gode ordninger for ungdom og vanskeligstilte grupper, nemlig startlånet.

Startlånet er et viktig boligpolitisk virkemiddel som skal bidra til at en person med boligetableringsproblem skal få mulighet til å etablere seg og bli boende i en god bolig. Startlån er behovsprøvd og omfatter blant andre unge i etableringsfasen, barnefamilier, enslige forsørgere, funksjonshemmede, flyktninger, personer med oppholdstillatelse på humanitært grunnlag og andre økonomisk vanskeligstilte hustander. Boligen skal ikke være dyrere enn at søkeren kan klare å betjene boutgiftene og fortsatt ha midler igjen til livsopphold. Mange i målgruppen har mulighet til å betjene et boliglån, men mangler egenkapital og har problemer med å få fullfinansiert boliglånet i en bank.
 
Startlån ble innført i 2003. Kommunene administrerer lånet, og søker Husbanken om midler og låner disse videre ut til boligetablerere. Kommunen kan gi lån til kjøp av bolig, utbedring av bolig, oppføring av bolig og refinansiering av bolig. Som prinsipp legger Husbanken til grunn at jo mer vanskeligstilt husstanden er, jo større andel av finansieringen bør være startlån. For særlig vanskeligstilte hustander kan startlånet brukes i kombinasjon med boligtilskudd og bostøtte.
 
En undersøkelse utført av ECON viser at startlånet er et viktig virkemiddel for å hjelpe unge og vanskeligstilte til å skaffe seg en bolig. Totalt omfang av startlån i 2004 var 2,9 milliarder kroner, og opp mot 7000 innbyggere fikk innvilget startlån. I dag er det 69 kommuner som fortsatt ikke tilbyr startlån. Undersøkelsen fra ECON viser at enkelte kommuner i tillegg fører en mer restriktiv praksis enn andre ved tildeling av startlån. Regjeringen kommer derfor til å forbedre startlånet slik at alle unge får en reell mulighet til å bli vurdert for startlån. Målet er at alle skal bo trygt og godt, og få mulighet til å eie egen bolig.