Historisk arkiv

Vi satser på lokal velferd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal-og regionalminister Åslaug Haga sendt alle landets aviser 12. mai 2006.

Artikkel sendt alle landets aviser 12. mai 2006.

Kommuneproposisjonen som ble lagt fram 12. mai betyr et nytt løft for kommunesektoren. Regjeringen styrker den lokale velferden - helse, omsorg, skole og barnehager. Innbyggerne må tilbys likeverdige levekår over hele landet. For å oppnå dette kreves en sterk offentlig sektor basert på fellesskapsløsninger og et levende folkestyre.
 
Etter at denne regjeringen overtok, er de frie inntektene økt med til sammen om lag 8 milliarder kroner i 2006 og 2007. Dette legger forholdene til rette for en bedre lokal velferd. Innbyggerne skal merke forskjell. Jeg er glad for at flere undersøkelser viser at kommunene bruker den styrkede økonomien i kommunesektoren til å gi et bedre tilbud til sine innbyggere. Dette viser på ny at vi har grunn til å ha tiltro til lokaldemokratiet.
 
Bedre rammebetingelser stiller også krav. For å ha oppslutning må kommunene drive godt og levere tjenester av høy kvalitet. Regjeringen ønsker serviceorienterte kommuner som er gode arbeidsplasser der medarbeiderinvolvering står sentralt. Vi ønsker en styrking av kommunenes samfunnsutviklerrolle, og at kommunene opptrer slik at de oppnår tillit både som tjenesteprodusent, samfunnsutvikler og demokratisk arena. For å klare dette må omstilling og forbedring være et uttalt mål i den enkelte kommune.
 
Fornyelse og effektivisering er en kontinuerlig utfordring for kommunesektoren. Vi forventer at kommuner og fylkeskommuner fortsatt fornyer virksomheten, slik at ressursene i størst mulig grad går til bedre tjenester. Det kommunesektoren oppnår gjennom effektivisering av driften, må komme innbyggerne til gode gjennom et bedre barnehagetilbud, bedre skole og bedre eldreomsorg. Jeg vil bidra ved å støtte fornyingsprosjekter, blant annet gjennom satsingen Smilende kommuner. En smilende kommune er til for innbyggerne, er serviceorientert og effektiv, har tjenester av god kvalitet og er ikke minst en god arbeidsplass. Jeg har tatt initiativ overfor KS og arbeidstakerorganisasjonene for å samarbeide om fornying i kommunesektoren.
 
Et annet viktig grep er at staten og KS nå er enige i at konsultasjonsordningen skal utvikles og gjøres mer forpliktende. Vi satser sammen på å videreutvikle samarbeidsavtaler mellom oss på sentrale velferdsområder og å forbedre kostnadsberegninger av reformer.