Historisk arkiv

Elektronisk stemmegivning er fremtiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Avisinnlegg av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga 14. juni 2007.

Avisinnlegg sendt alle redaksjoner 14. juni 2007.

Stortinget behandler denne uken et forslag fra Fremskrittspartiet om forsøk med elektronisk stemmegivning allerede ved valget til høsten. Jeg er glad for at flertallet i Stortinget holder hodet kaldt og ikke kaster seg på et forslag som vil kunne sette på spill tilliten til hele vårt valgsystem. Valgsystemet vårt har tillit og det er en langt viktigere verdi enn at vi skal være i forkant av den tekniske utviklingen. Systemet kan selvsagt moderniseres, men det må ikke skje hals over hode.

En arbeidsgruppe har på vegne av kommunal- og regionaldepartementet utredet om vi bør innføre mulighet for å stemme elektronisk her i landet. Deres rapport ”Elektronisk stemmegivning – utfordringer og muligheter” er særdeles grundig og tar for seg alle utfordringene knyttet til slik stemmegivning.

Mitt mål er at vi etter hvert skal tilby velgerne å avgi stemme elektronisk som et supplement til stemmegivning ved papirstemmesedler. Å gå over til å stemme elektronisk innebærer en stor reform av vårt valgsystem. En valgreform må forberedes skikkelig, slik at det høye tillitsnivået opprettholdes. Vi må også være sikre på at de systemene som skal brukes, fungerer som de skal. Elektronisk stemmegivning reiser flere prinsipielle og vanskelige demokratiske, juridiske, datatekniske og administrative spørsmål.

Den mest sentrale problemstillingen er hvordan vi skal ivareta hensynet til det grunnleggende prinsippet om hemmelig stemmegivning. Valgmyndighetene er forpliktet til å legge forholdene til rette slik at alle velgere får avgitt sin stemme usett og beskyttet mot utilbørlig press. Dette er et prinsipp jeg setter høyt. Vi må sørge for å finne en god løsning på denne utfordringen.

Elektronisk stemmegivning er fremtiden. Men jeg ønsker at vi skal skynde oss langsomt. For at vi på en best mulig måte skal lære av forsøkene, og beholde tilliten til systemet, må dette foregå i kontrollerte og godt planlagte former styrt av myndighetene i samarbeid med lokale valgmyndigheter. Valg berører grunnleggende prinsipper ved vårt demokrati og krever derfor systematisk utprøving og evaluering.

I den nevnte rapporten er det skissert en mulig plan som jeg ønsker å følge. Her er det godt beskrevet og grundig begrunnet at det vil ta minst et par år å få på plass et sikkert og gjennomarbeidet system for å gjennomføre elektronisk stemmegivning.

Det er myndighetene som må styre utviklingen, ikke private IT-selskaper. Velgerne må kunne ha full tillit til at deres stemme teller med.