Historisk arkiv

Innbyggerne merker de rød-grønnes kommunesatsing!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga i LO-aktuelt mai 2007.

Innlegg i LO-aktuelt mai 2007.

Nå merker innbyggerne for alvor regjeringens kommunesatsing. Nylig frigitte regnskapstall fra Statistisk sentralbyrå for 2006 bekrefter at kommunene nå styrker tjenesteytingen generelt, men særlig er tallene for pleie og omsorgssektoren gledelige. Her øker antall ansatte i et slikt tempo at regjeringens mål om 10 000 nye årsverk innen utgangen av 2009 klart er innen rekkevidde. Budsjettundersøkelsen som KS har gjennomført i kommunene bekrefter at satsingen videreføres i 2007. Dette viser at når rammebetingelsene for kommunene bedres, gir det direkte uttelling i velferd på områder som betyr noe for folk flest. Vi holder det vi lovet i Soria Moria-erklæringen!

Denne regjeringen prioriterer fellesskapsløsninger og bedre velferd. Derfor satser vi på å bygge ut det kommunale tjenestetilbudet, og prioriterer ikke skattelettelser for de rike, slik den forrige regjeringen gjorde. Snuoperasjonen for kommuneøkonomien ble iverksatt straks etter tiltredelsen høsten 2005. Til sammen har kommunene fått over 18 milliarder kroner i ekstra inntekter etter at den rød-grønne regjeringen overtok.

Det er derfor gledelig at vi nå får bekreftet at satsingen begynner å gi resultater. Nylig ble kommuneregnskapstall fra 2006 (4.kvartalstall) fra SSB som viser ressursinnsatsen innen de viktigste tjenesteområdene frigitt. Tallene viser at kommunene i 2006 særlig prioriterte pleie- og omsorg og barnehager, men også innen undervisning og helse økte ressursinnsatsen mer enn pris og lønnsveksten skulle tilsi. Innen pleie og omsorgssektoren hadde kommunene i fjor en nominell utgiftsvekst på  8,3 prosent sammenlignet med i 2005, noe som er en sterk indikasjon på at vi nå er i rute til å nå målet om 10 000 nye årsverk innen utgangen av 2009.

KS sin budsjettundersøkelse for 2007 bekrefter at satsingen videreføres og styrkes inneværende år. Pleie- og omsorgssektoren er budsjettvinneren, og nær 8 av 10 innbyggere bor i kommuner som vil utvide tilbudet. Kommunene vil også løfte grunnskolen og kultursektoren og fortsette barnehagesatsingen. Økt satsing på kultur betyr økt satsning på idrett og barn og unges oppvekstvilkår. Hele oppvekstsektoren får slik et løft som betyr en bedre hverdag for barn og unge i året som kommer.

Budsjettundersøkelsen viser også at kommunene i sterkere grad finner rom for å prioritere vedlikeholdet av skoler, sykehjem, idrettsanlegg og andre kommunale bygninger..6 av 10 innbyggere vil bokstavelig talt i løpet av året merke resultatene av økningen i vedlikeholdsbudsjettene.

Vi er nå i ferd med å snu en negativ trend, og det var sannelig på høy tid at kommuneøkonomien og tjenestene som betyr noe i folks hverdag prioriteres. Under Bondevik 2-regjeringen ble kommunesektoren sulteforet, noe som viste seg i kutt i tjenestetilbudet. I tilsvarende undersøkelse fra KS for 2005, med Bondevik 2-regjeringen ved roret, rapporterte 46 prosent av kommunene at de ville skjære ned på tilbudet innen eldreomsorgen og hele 88 prosent ville skyve på nødvendig vedlikehold. Situasjonen var heller ikke stort bedre de to foregående år.