Historisk arkiv

Sikring av bygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Avisinnlegg av statssekretær Guri Størvold (Sp) sendt Aftenposten, Dagbladet og Dagsavisen 11.01.07

Avisinnlegg sendt Aftenposten, Dagbladet og Dagsavisen 11.01.07

Media har den siste tiden naturlig nok vært opptatt av ansvar for vedlikehold av bygg, på bakgrunn av den tragiske dødsulykken i Trondheimsveien i Oslo. Det er derfor viktig å komme med noen presiseringer:

Gårdeier har et klart ansvar. Plan- og bygningsloven er meget klar på dette punktet. Det heter der: ” Eier skal sørge for at byggverk og installasjoner som omfattes av denne loven holdes i slik stand at fare eller vesentlig ulempe ikke oppstår for person eller eiendom”. Denne ansvarsplasseringen har vært slik i mange år, og det er en misforståelse at dette ansvaret er et resultat av egenkontrollsystemet som ble innført i 1997. Egenkontroll går ut på at de som bygger skal ha større ansvar for at byggene er i overensstemmelse med bygningsregelverket, men for eksisterende bygg gjelder eieransvaret helt klart.

Kommunen har de maktmidler som er nødvendig. Kommunen har en generell plikt til å føre tilsyn med at plan- og bygningsloven overholdes. Loven gir kommunen adgang til å gi de pålegg den finner nødvendig mht sikring mot fare eller ulempe. Kommunen kan følge opp pålegg med tvangsmulkt, forelegg, eventuell utbedring på eiers bekostning og politianmeldelse.

Noe helt annet er det med oppussing av bygninger. Så lenge det ikke er snakk om fare for liv og helse, har kommunene ikke anledning til å gi pålegg om generell kvalitetsforbedring, for eksempel til nybyggstandard. Bygningslovutvalget, som har fremlagt forslag til ny plan- og bygningslov, har foreslått at det gis en slik adgang, men da begrenset til visse typer bygg, for eksempel publikumsbygg.

Utgangspunktet er likevel klart: Gårdeier har plikt til nødvendig vedlikehold for å avverge fare, og kommunen har et omfattende sett av virkemidler for å få det gjennomført. På bakgrunn av den tragiske ulykken i Trondheimsveien er det naturlig at regjeringen likevel ser nærmere på om det er behov for endringer i plan- og bygningsloven for eventuelt å legge til rette for mer omfattende kommunalt tilsyn. Vi arbeider med en ny plan- og bygningslov som skal fremmes for Stortinget mot slutten av året.