Historisk arkiv

Stemmerett for 16-åringer?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Avisinnlegg av politisk rådgiver Geir Pollestad (Sp) sendt alle redaksjoner 24. juli 2007.

Avisinnlegg sendt alle redaksjoner 24. juli 2007

Barneombudets forslag om å innføre stemmerett for 16-åringer har vakt stor oppmerksomhet i media. Jeg er enig med barneombudet at det er viktig å legge til rette for politisk deltakelse hos ungdom, men å senke stemmerettsalderen vil mest sannsynlig ikke løse utfordringen med lav valgdeltakelse blant unge.

Spørsmålet om å senke stemmerettalderen ved lokalvalg ble drøftet i Stortinget for få år siden. Et bredt flertall gikk inn for å opprettholde dagens stemmerettsalder. Hovedargumentet fra flertallet var at stemmerettsalderen bør følge myndighetsalderen.

Like viktig er argumentet om at før man vurderer å senke stemmerettsalderen, må man jobbe for å øke valgdeltakelsen blant dagens førstegangsvelgere. Denne er alt for lav.

I debatten i media om denne saken, har hovedfokuset vært på om 16 åringer er modne nok til å stemme. Jeg tror norske ungdommer både er kunnskapsrike, engasjerte og har god forståelse for demokratiet.

Og ungdom vet at demokrati er ikke bare det å legge en stemmeseddel i valgurnen. Selv om ungdom under 18 år ikke har formell stemmerett, har de muligheter til å komme fram med sine synspunkter.

Mange kommuner har opprettet barns og ungdommens kommunestyre. Det er ungdommen selv som velger sine representanter. De velger selv en ordfører og en varaordfører. Organet kan være høringsinstans overfor kommunestyret og andre kommunale organer i saker som berører barn og ungdom. Kommunestyret kan også bevilge midler som ungdommen selv kan disponere.

Kommuneloven gir kommunestyrer og fylkesting muligheter til å velge personer som ikke har nådd stemmerettsalderen som medlemmer av folkevalgte organer (unntatt formannskap/fylkesutvalg). Unge under 18 år kan dermed bli valgt som fullverdige medlemmer av for eksempel de utvalgene som har ansvar for skolepolitikk eller kulturpolitikk i kommunen.

Ungdom har gode muligheter til å engasjere seg i politisk virksomhet gjennom de politiske partiene og deres ungdomsorganisasjoner. Også andre frivillige organisasjoner vil være åpne for at ungdom engasjerer seg i de sakene de er opptatt av. Dette er viktige kanaler for opplæring i demokrati.

Jeg merker meg også at det ikke er et krav fra ungdommen selv om å få stemmerett. Kravet er fremsatt av voksne som i større eller mindre grad representerer ungdommen.