Historisk arkiv

Distriktskommuner i Sør-Norge får mer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen gir 66 kommuner i Sør-Norge et nytt distriktspolitisk tilskudd. Tilskuddet vil sette disse kommunene bedre i stand til å gi innbyggerne sine et godt og fullverdig tjenestetilbud. Innlegg sendt mediene 31.07.2008.

Jeg er veldig fornøyd med at regjeringen gir 66 kommuner i Sør-Norge et nytt distriktspolitisk tilskudd. Tilskuddet vil sette disse kommunene bedre i stand til å gi innbyggerne sine et godt og fullverdig tjenestetilbud.

For regjeringen er det en viktig oppgave å gi kommuner i Sør-Norge like gode vilkår som øvrige kommuner innenfor det distriktspolitiske virkeområdet.

Fram til nå har distriktspolitiske tilskudd vært begrenset til å omfatte kommuner i de tre nordligste fylkene, og kommuner med under 3 200 innbyggere.

Mange av de større kommunene i Sør-Norge sliter med de samme utfordringene som mindre kommuner og kommuner i nord; fraflytting, lange reiseavstander innad i kommunen og til de regionale sentra, få nyetableringer av arbeidsplasser, lav yrkesaktivitet og lave husstandsinntekter. Siden utfordringene de står overfor er sammenlignbare, er det opplagt at disse kommunene ikke bør utelukkes fra distriktspolitiske ordninger bare fordi de ligger i Sør-Norge. Nå retter regjeringen opp denne skjevheten.

Det nye distriktstilskuddet går til kommuner i Sør-Norge som har over 3200 innbyggere, under 120 prosent av landsgjennomsnittet i skatteinntekter, og ligger i det distriktspolitiske virkeområdet.

Dette gir kommunene flere muligheter og større handlingsrom lokalt. Jeg forutsetter at innbyggerne vil merke dette.