Historisk arkiv

Framtidens byer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegget ble holdt på konferansen Framtidens byer i Oslo 17.06.08, og handler om samarbeid i offentlig sektor.

Nå står vi overfor en av de største utfordringene i vår tid. Flere store og overhengende miljøtrusler krever samarbeid, og kommunene er avgjørende viktige i denne sammenhengen. Det er jo i kommunene folk bor og virker.

Gjennom sin nærhet til befolkningen, kan kommunene i stort monn bidra til å skape bevissthet om klimaproblemet i samfunnet. På lokalplanet kan det skapes gode sosiale nettverk og praktiske miljøløsninger som folk identifiserer seg med og deltar i.

Vi må sammen klare å gjøre miljøarbeidet relevant i folks hverdag. Det betyr at vi på statlig plan må utvikle tettere samarbeid mellom departementene og alle våre underliggende etater, så miljøpolitikken i stort ”henger på greip”

Samtidig er det viktig at vi i staten involverer oss og har god kontakt på lokalplanet. Vi må være lydhøre og fange opp hvordan problemstillingene oppfattes lokalt, og hvordan vi kan samarbeide om løsningene. Vi kan stadig utvikle og forbedre dette, noe vi i Kommunal-og regionaldepartementet er opptatt av å gjøre. Og vi er helt klar over at for å få effekt må samarbeidet være gjensidig forpliktende.

Så må vi også bidra til for at kommunene kan inngå i læringsnettverk med andre kommuner. Et godt eksempel på dette er  Livskraftige kommuner, med over 170 kommuner, i samarbeid mellom MD og KS. Som tar for seg et bredt spekter av temaer om miljø og samfunnsutvikling. Et annet eksempel er  Grønne energikommuner der foreløpig 22 kommuner er med, for å få kommunene til å satse på mer effektiv energibruk, fornybar energi og andre tiltak som bidrar til å redusere klimagassutslippene.

Kommunene har i det hele tatt mange virkemidler som kan tas i bruk for å begrense utslipp av klimagasser:

  • Kommunal arealplanlegging kan naturligvis bidra til å redusere utslipp fra transport ved å se lokalisering av boliger, arbeidsplasser og ulike tjenester i sammenheng med tilbudet av kollektivtrafikk
  • Mange av kommunene er jo allerede i gang med å legge til rette for fjernvarme basert på fornybare energikilder
  • Vegtrafikkloven gir kommunene mulighet til å bruke vegprising
  • Kommunene kan stille klimakrav til sine leverandører av varer og tjenester

Kommunene er selvsagt viktige i seg selv også. Det er anslått at så mye som 20 prosent av de nasjonale klimagassutslippene er knyttet til kommunale virkemidler og tiltak. Kommunene eier 25 prosent av alle yrkesbygg i Norge, og har jo bare derigjennom et stort potensial til å bidra til å redusere klimagassutslippene,

Vi er overbevist om at den nye plan- og bygningsloven blir et viktig redskap i arbeidet med klima og miljø, og når vi får erfaringer med den nye loven, og forskriftene, vil vi jobbe videre med å skjerpe kravene til både private og offentlige byggherrer.

Og målet for samarbeidsprogrammet er ikke bare å bidra til å løse de store, globale klimautfordringene. Vi skal også samarbeide om å gjøre byene til bedre steder å bo, tryggere steder for våre barn og barnebarn, triveligere steder å bli gamle og nyte livet, med god miljøsamvittighet.

Vi i Kommunal-og regionaldepartementet er meget fornøyd med at  samarbeidet om Framtidens byer nå er startet opp, og gleder oss til det videre samarbeidet, både med de andre delene av statsforvaltningen, men ikke minst til samarbeidet med kommunene.