Historisk arkiv

Nisjelandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Janne Sjelmo Nordås på by:Larm, Dansens Hus 21. februar 2008.

Innlegg på by:Larm, Dansens Hus 21. februar 2008.

• Larm betyr som kjent støy og bråk, men by:Larm er noe helt annet: Over ti år har dere blitt et fenomen og ikke minst gjort det mulig for et utall band og artister å bli sett, hørt og etablert. Vi snakker om Skandinavias største musikktorg; festival og konferanse i ett. Dette er til å bli imponert av!

• Så langt har by:Larm blitt arrangert i Tromsø, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim. Nå er altså turen kommet til Oslo, og hva er mer naturlig at Kommunal- og regionaldepartementet deltar….

• Gjennom vår satsing på Kultur og Næring, har vi har gitt 1,185 millioner kroner til by: Larm-prosjektet ”Nisjelandet”.

• Dette er fordi vi vet at det finnes mange spennende, nytenkende og originale mennesker med supre ideer og prosjekter innen kulturbasert næring, ikke minst i Distrikts Norge.

• Vi er derfor veldig glad for å kunne samarbeide med by: Larm. Som når fram til ungdom i distriktene på en annen måte enn vi kan gjennom våre kanaler.

• Det er fascinerende å se de spennende aktivitetene man har funnet frem til. Nisjelandet viser at man ikke trenger å bo in storby for å være kreativ og interessant. Vi håper også at dette kan synliggjøre og styrke samarbeid mellom byene og distriktene, for de kan virkelig utfylle hverandre! Ein fot i by`n og ein på landet må være et nytt motto.

• Rapporten fra kartleggingen er interessant. Den  gir oss nye vinklinger og innspill i vårt arbeid. Ikke minst presenterer den en rekke spennende kreative folk og prosjekt.

• by:Larm funger her som et utstillingsvindu for interessante ungdomsprosjekter i hele landet med utgangspunkt i ungdoms egne initiativ og drevet fram av ungdommenes egen energi.

• Vår distrikts- og regionalpolitikk skal gjøre det mulig for folk å bo, virke og leve gode liv i hele landet. Dette innebærer også at kreative og kunstnere som bor i distrikts-Norge ikke skal behøve å flytte til byen for å få formidlet sitt virke. Vi ønsker å gi folk muligheten til å livnære seg på kreative aktiviteter også i distriktskommuner med lang vei til større sentra.  Det er viktig å formidle denne muligheten til folk. Vi har både lyst og evne til å støtte gode prosjekter og lovende tiltak i så måte, og gjør det allerede.

• Det gode med samarbeidet med by:Larm er at vi nå får tilgang til en annen radar: Med sine nettverk gir by:Larm oss opplysninger om ideer, personer og prosjekter som vi ellers ikke hadde fått vite om. Da blir det i neste omgang lettere å støtte opp om folk og tiltak som dag for dag og på sine vis gjør distrikts-Norge til et mer spennende sted å være.

• Kommunal- og regionaldepartementet viderefører i 2008 satsningen på kulturbasert næringsutvikling og har satt av inntil 17,5 millioner i årets statsbudsjett.  Gjennom dette bidrar vi til å gjøre områder utenfor de store byene enda mer attraktive enn i dag, spesielt for de unge.

• Kultur og næring er en naturlig del av regjeringens distrikts- og regionalpolitikken. Ved å satse på næringsutvikling som også er basert på kultur, opplevelser og fritid vil dette være med å gi identitet og attraktivitet til et sted. Kultur og opplevelser betyr mye for folk, uansett hvor i landet en bor.

• Nisjelandet presenterer en rekke spennende prosjekt og statsråden hadde gleden av å treffe Silje Eugenie Øktner fra Odalen i forrige uke. Hun fikk også prøve hennes skogboks. Silje Øktner er et godt eksempel på at det går an å kombinere kunstner-aktiviteter med gårdsdrift. 

• Vi gleder oss til se på muligheten for å videreføre samarbeidet med by:Larm. Jeg er veldig glad for at by:Larm tok initiativet til dette prosjektet. Åpenhet, kretivitet og nyskjerrighet er viktige stikkord som ofte fører til nyskaping. Å kunne stimulere til dette er viktig for meg i min jobb. Jeg kommer til å følge Nisjelandet og by:Larm med spenning i blikket.

• Lykke til videre med arrangementet!