Finansreglementet blir skjerpet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Tale/innlegg | Dato: 12.01.2009
Av: Tidligere kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa
Innlegget ble sendt til Dagsavisen 07.01.2009.
Rådgiver Bjørn Kr. Rudaa viser til Terra-saken og spør i Dagsavisen 7.1.09 om det ikke er på høy tid å forby at kommunale midler kan plasseres i risikofylte verdipapirer.
Jeg kan opplyse om at dette allerede er ulovlig. Norske kommuner har ikke lov til å ta ”vesentlig finansiell risiko” i sine investeringer. Samtlige av Terra-kommunene brøt kommuneloven på nettopp dette punktet.
Rudaa mener videre det er behov for innstramminger i regelverket om kommunal finansforvaltning. Det er jeg helt enig i. Derfor ligger det flere nye krav til kommunene i regjeringens forslag til ny forskrift som vil bidra til forsvarlig finansforvaltning.
Fellesskapets penger må forvaltes klokt. Kommunene har i dag frihet til å forvalte sine midler så lenge de ikke tar vesentlig risiko. Denne friheten er en naturlig del av det lokale selvstyre. I dette ligger et stort ansvar på kommunene for å forvalte midlene sine ut fra hensynet til gode og stabile velferdstjenester.
Kommunene bør selv ha ansvaret for sine finansinvesteringer. I forskriften som nå har vært på høring, har vi derfor lagt vekt på å tydeliggjøre dette ansvaret.
Forslaget innebærer flere nye krav. Et av disse er at kommunene og fylkeskommunene skal utarbeide og vedta sitt eget finansreglement minst én gang i hver kommunestyre- eller fylkestingsperiode. Jeg ønsker meg lokale folkevalgte som er bevisst sitt ansvar for å forvalte fellesskapets penger på en god måte.
Regjeringen har også foreslått en strammere praksis ved at kommunenes og fylkeskommunenes forvaltning må samsvare med egen kunnskap om finans. Kravene til rapportering til kommunestyret og fylkestinget er dessuten betydelig styrket. Det bidrar til at kommunestyrene og fylkestingene i sterkere grad blir involvert i den løpende finansforvaltningen.
En ny finansforskrift skal gi gode rammer for forsvarlig finansforvaltning i kommunene. Høringsfristen for vårt forslag var 1. desember, og den endelige forskriften kommer i løpet av våren. Regelverket kan imidlertid ikke forhindre at enkelte kommuner trår feil. Til syvende og sist vil det være opp til kommunene å etterleve reglene og praktisere en forsvarlig forvaltning. Det vil da være avgjørende for forsvarlig kommunal finansforvaltning i fremtiden at kommunene er sitt ansvar bevisst. Dette vil ny finansforskrift bidra til.