Historisk arkiv

Oslo trenger områdetilskudd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegget ble sendt til Bergensavisen 24.07.2009.

Jeg viser til BAs oppslag om Kommunal- og regionaldepartementets avslag om penger til områdeutvikling i Bergen.

Jeg har forståelse for at det oppleves som urimelig når man blir bedt om å sende en søknad til tross for at hele budsjettposten i inneværende år er øremerket Groruddalssatsingen. Det beklager jeg. Men i dette tilfellet har vi funnet det nødvendig å prioritere vårt engasjement i Oslo.

Det er to viktige grunner til at Groruddalen er valgt ut som et særskilt innsatsområde:

Groruddalen har store miljøbelastninger i form av mange store og sterkt belastende innfartsveier, i tillegg til jernbane og godsterminaler. Det betyr store forurensningsproblemer, støy og visuelle problemer, i tillegg til at det mangler en grønn infrastruktur.

Groruddalen inneholder områder som har de dårligste levekårene i landet,

Utfordringene i Groruddalen er av en slik art at en felles statlig-kommunal satsing er avgjørende for å forhinde at problemene øker. Groruddalen Er et meget sammensatt område, der mange også har det bra. Men noen grupper av befolkningen og noen geografisk avgrensede områder har store utfordringer som ikke kan løses med enkle virkemidler. Det handler om en rekke forbyggende tiltak, og flere departementer er engasjert. En samordning av den statlige og kommunale innsatsen er viktig, og det gir oss erfaringer med områderettet innsats som etter hvert vil komme andre byer til gode.

Undersøkelsen Levekår og helse i Bergen 2008 viser at det var i underkant av 6 prosent uføretrygdede i Loddefjord  , som var den mest utsatte sonen i Bergen. I den mest utsatte sonen i Groruddalen i Oslo, Fossum, var 20 prosent uføretrygdet. Antallet innbyggere med ulike kulturelle forutsetninger gir utfordringene en helt spesiell dynamikk. I Groruddalen er det 33 prosent, dvs. over 40 000 personer som er ikke-vestlige innvandrere. Tilsvarende andel er høyest i Bergen i sonen Fantoft med 25,2 prosent, mens den i Oslo er høyest i sonen Rommen med 56,8 prosent.

Med disse og andre fakta på bordet mener jeg det er riktig av regjeringen å prioritere områdetilskudd til Oslo i 2009. Det er liten tvil om at Groruddalen i Oslo har betydelig større utfordringer enn Bergen både når det gjelder miljøbelastninger og levekår.

Jeg minner også om at regjeringen har økt de frie inntektene til Bergen i revidert nasjonalbudsjett for 2009 med 50 millioner kroner, og kjenner meg trygg på at kommunen vil disponere dem til beste for innbyggerne sine.

Til slutt: Jeg har merket meg Kjersti Toppe i Sps gruppe, og hennes engasjement i saken. Hun har et engasjement og en kompetanse som jeg ser fram til å få på Stortinget.