Historisk arkiv

Misforstått om barnehagestøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegget ble sendt til Aftenposten 10.11.2010.

- Selvsagt har ikke barn med høyt utdannede foreldre større rett på barnehageplass enn andre barn. Rett til barnehageplass gjelder alle barn, understreker statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i dette tilsvaret til AFtenposten.

Arvid Johansen har misforstått (Aftenposten 10.11.) hva som avgjør hvor mye kommunene får til barnehagedrift. Selvsagt har ikke barn med høyt utdannede foreldre større rett på barnehageplass enn andre barn. Rett til barnehageplass gjelder alle barn.

Det viktigste kriteriet for fordeling av midler er selvsagt antall barn i kommunen. Men ikke alle barn går i barnehage. Derfor må vi ha kriterier som sikrer at kommuner hvor mange går i barnhage får noe mer enn kommuner hvor færre barn går i barnehage.

Analyser viser at antall barn uten kontantstøtte og utdanningsnivå i befolkningen påvirker etterspørselen. Statistisk sett er det en sammenheng mellom utdanningsnivået i befolkningen og etterspørselen etter barnehageplass. I kommuner med høyere utdanningsnivå er etterspørselen etter barnehage høyere – og dermed også kommunenes utgifter til barnehage.

Kommunene får mer penger hvis innbyggerne bor spredt eller det er relativt mange eldre innbyggere som trenger mer pleie- og omsorgstjenester. På samme måte trenger en kommune mer penger hvis flere bruker barnehage.

Det mye omtalte utdanningskriteriet utgjør 1, 84 prosent av kriteriene som fordeler midler til kommunene.

Siden det har vært store endringer i sektoren de siste årene, vil vi følge situasjonen nøye og vurdere delkostnadsnøkkelen for barnehager allerede neste år.