Historisk arkiv

Straffer ikke kommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innleget ble sendt Nationen 04.11.2010.

Nationen tar feil når avisen hevder at regjeringen straffer enkelte kommuner når barnehagetilskuddet nå innlemmes i inntektssystemet. Avisen begrunner påstanden med et regnestykke for Sarpsborg kommune som ikke gir et fullstendig bilde av kommunens inntekter, skriver statssekretær Dag-Henrik Sandbakken.

Nationen tar feil når avisen hevder at regjeringen straffer enkelte kommuner når barnehagetilskuddet nå innlemmes i inntektssystemet.

Avisen begrunner påstanden med et regnestykke for Sarpsborg kommune som ikke gir et fullstendig bilde av kommunens inntekter.

Alle får barnehageplass
Småbarnsforeldre over hele landet merker hver eneste dag regjeringens storstilte satsing på utbygging av barnehager de siste årene. Lovfestet rett er endelig en realitet. Alle barn skal få barnehageplass.

Innlemming i inntektssystemet til kommunene betyr at barnehagepengene blir fordelt annerledes enn tidligere.

Noen kommuner får litt mer, andre litt mindre. Det skjer på bakgrunn av statistiske analyser av utgifter til barnehager.

Systemet skal sikre at kommuner med utgifter over gjennomsnittet av kommuner på et område, får mer penger enn de med utgifter under gjennomsnittet.

For at fordelingen skal bli mest mulig rettferdig, er den laget etter objektive kriterier som kommunene ikke kan påvirke.

Misforstått kritikk
Det har den siste tiden oppstått misforståelser om kriteriene. Blant annet har det vært kritikk mot at utdanningsnivå påvirker fordelingen av midlene.

Den aller viktigste faktoren for fordeling av barnehagepengene, er selvsagt antall barn i kommunen.

I tillegg viser analysene at antall barn uten kontantstøtte og utdanningsnivå i befolkningen kan speile etterspørselen etter barnehage i kommunen.

Når etterspørselen er høyere, er også kommunens kostnader til barnehage høyere. Derfor inngår også disse kriteriene i fordelingsnøkkelen for barnehagepenger.

På samme måte får kommunene mer penger hvis innbyggerne bor spredt eller hvis det er relativt mange eldre innbyggere som trenger mer pleie- og omsorgstjenester.

Mange kriterier
I inntektssystemet er det i alt 25 kriterier. Da gir det liten mening i å se på et enkeltkriterium som påvirker under to prosent av totaloverføringene.

Det er hvordan kommunen totalt sett kommer ut som avgjør hvilke overføringer de får fra staten.

Noen mener at det er det faktiske antallet barnehageplasser som skal avgjøre hvor mye penger kommunen får. Den viktigste grunnen til at det ikke er det faktiske tilbud på ulike sektorer som avgjør fordelingen, er at kommunene har forskjellig inntektsnivå. Dermed får de også forskjellig nivå på tjenestetilbudet.

En fordeling etter tjenestetilbud ville derfor bety at rike kommuner ville bli enda rikere og de fattige relativt sett enda fattigere. Derfor er det innbyggernes behov og hva det koster kommunene å dekke dette som må avgjøre pengefordelingen.

Med tanke på at over 30 barn hver dag har fått på barnehageplass siden denne regjeringen tok over i 2005, føler jeg meg trygg på at barnehagesatsingen vil fortsette.