Historisk arkiv

Hellig treenighet?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Hva hadde kvalitetskommunene vært uten trepartssamarbeidet? På tide å legge kortene på bordet. Vi lar de involverte i Horten kommune komme til orde.

Rådmann Ragnar Sundklakk
1. Hvorfor er trepartssamarbeidet viktig?
- Trepartssamarbeidet gir oss en veldig reell forankring og bred tilslutning til arbeidet som er gjort under Kvalitetskommuneprogrammet.

2. Hva har fungert bra i Hortens trepartssamarbeid?
- Vi har hatt gode drøftinger, og blitt raskt enige. Konklusjonene har blitt spilt inn i linjeorganisasjonen. På denne måten har trepartssamarbeidet gitt verdifulle innspill til oppgaveløsning i kommunen, uten å rokke ved ansvarsforhold og tydelighet.

3. Hva har vært vanskelig?
- Det har ikke vært vanskelig i det hele tatt. De siste tre-fire årene har vi vært organisert i en ledergruppe som inkluderte tillitsverv. Du vet – If you can’t beat them, join them! Dermed har det ikke vært så veldig nytt for oss. Vi har ikke en brukt en konsensusmodell, men vært en pressgruppe som har gitt innspill. Men det er klart – det må være tydelige ansvarslinjer hvis det skal fungere. Trepartssamarbeidet er ikke lik rådmannen. 

4. Er trepartssamarbeid effektivt?
- På noen områder kan det være effektivt. Men jeg tror ikke kommuner kan organiseres eller driftes sånn på alle områder. Dette kommer i tillegg til lover og avtaler i arbeidslivet, rådmannens rolle og brukermedvirkning. 

5. Har trepartssamarbeidet en fremtid?
- Jeg tror at modellen kan være effektiv knyttet til prosjekter, for eksempel fokusering på nærværsarbeid eller effektiviseringstiltak, eller sparetiltak. Nettopp fordi det gir så god forankring.

6. Hvilke konkrete effekter har trepartssamarbeidet hatt i Horten?
- Vi har forsterket forankringen politisk. Vi har ikke nådd målene med redusert sykefravær. Men vi har nådd målene med å få på plass strategidokumenter – og regner dermed med å nå konkrete resultater etter hvert.

Hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Bente Mari Hovland
1. Hvorfor er trepartssamarbeidet viktig?
- Det er viktig for å få forankret prosjekter på alle nivåer. Forankring er viktig for helhetlig tenking i hele kommunen. Jeg har stort sett alltid opplevd godt samarbeid med administrasjonen, men ikke i like stor grad med politikerne. Det er tross alt er de som bevilger penger. Vanligvis kommer de først inn i en orienteringsfase, nå er de med i forkant, og er aktive representanter i kjernegruppa.

2. Hva har fungert bra i Hortens trepartssamarbeid?
- Jeg synes organiseringen har fungert bra fra mitt ståsted. Alle partene har vært opptatt av å få ting til å fungere. Pluss – alle partene er likeverdige. Ikke alltid slik en opplever ellers. Vanligvis befinner en seg på forskjellige nivåer.

3. Hva har vært vanskelig?
- I kjernegruppen er det i grunnen ingenting som har vært vanskelig. Men, å skape engasjement utenfor kjernegruppen har ikke vært like lett. Å involvere dem som ikke sitter med førstehånds kjennskap. Politikere, tillitsvalgte, administrasjon og ansvarlige. Vanskelig å få ting nedover. Men det er nå ringene i vannet skal begynne å spre seg!

4. Er trepartssamarbeid effektivt?
- Det synes jeg det er vanskelig å svare på. Vi er ikke ferdig med prosjektene ennå, så det er for tidlig å si noe om. Men, vi har jo en møteplass, hvor vi blir kalt inn med jevne mellomrom. Når vi har konkrete ting å ta opp, er det lett å kalle inn. Det betyr jo at det er effektivt å få til møter. Men om det er mer effektivt enn uten, det stiller jeg meg mer spørrende til. Vi hadde kanskje trengt lengre tid.

5. Har trepartssamarbeidet en fremtid?
- Ja. Jeg tror og håper det. Nettopp på grunn av forankring på alle nivåer i forhold til konkret arbeid. Man tenker mer helhetlig når man møtes. Men – det krever tid.

6. Hvilke konkrete effekter har trepartssamarbeidet hatt i Horten?
- Vi opplever mye kortere vei til politikerne. Vi blir kjent, og trygge på hverandre. Vi blir informert om arbeidet i ulike seksjoner, og får et mer helhetlig syn på hva som skjer i ulike sektorer. Vi får rett og slett ting lettere til å henge sammen. Jeg opplever at det er lettere for alle å få tilgang til å komme med synspunkter og ønsker til politikerne som sitter med pengesekken. Vi trenger ikke å gå til avisa og lage kriser for å nå igjennom lengre. Nå er det mulig å ta kontakt – også i uformelle samtaler i etterkant av møter, om annet enn det som har vært agendaen.


Prosjektleder Monica Vestå
1. Hvorfor er trepartssamarbeidet viktig?
- Jeg opplever at det har vært givende for alle parter å dele på kunnskap og ulik erfaring. Å se ting fra ulike perspektiver. Et trepartssamarbeid innebærer viktige ting som samhandling og likeverdighet. Samhandling – altså planlagt samarbeid. At det settes av rom for dialog, det er veldig viktig. Dermed løfter man kunnskap.

2. Hva har fungert bra i Hortens trepartssamarbeid?
- Vi har bygget ting over tid. Engasjementet var ikke topp i starten, men det gikk seg til. Slik fungerer nye arenaer som skal bygges. Deltakerne har fått mer innsikt. Milepælene er bedre forankret i dag.

3. Hva har vært vanskelig?
- Det var tungt å dra i gang i starten, men det har fått form over tid. En form som kan gi oss noe å bygge videre på. Alle partene er veldig interesserte nå, og det gir en helt annen innsats på alle områder. Det er nå det begynner å bli gøy!

4. Er trepartssamarbeid effektivt?
- Ja. Knyttet opp mot humankapital, spesielt mot nærværsarbeid, styrker det kommunens produktivitet. Det å løfte frem utfordringer sammen er veldig nyttig.

5. Har trepartssamarbeidet en fremtid?
- På sist møte var det en av partene som spurte hvordan vi skal bygge videre på dette. Alle var positive til formen, som gir likeverdighet, medvirkning og dialog. Spesielt har det vært interessant å se fokuset på trivsel og ledelse. Jeg ser at vi har trigget en del medansvar hos ledere.

6. Hvilke konkrete effekter har trepartssamarbeidet hatt i Horten?
- Fokuset på skole har vist resultater i samarbeidet mellom hjem og skole. Der har vi gjort målinger underveis, og vi ser at bruken av internettløsningen har økt. Vi har et rehabiliteringssenter, hvor fraværet har sunket fra tretten til fem prosent. Der har vi sett hva som virker, og vi ønsker å bringe arbeidet videre. Generelt har gjennomføringsevnen blitt større. Kommunen er veldig interessert i å få vite hva som foregår, og rapportering til KS legger et press på oss om å få ting unna. For kommunen som organisasjon har det vært veldig nyttig å utveksle erfaringer i en gruppe med ulike roller. Man forstår hverandres roller bedre, og politikerne får et annet innblikk og en helt annen forståelse av hverdagen. Det er snakk om relasjoner, og å bevege seg mellom konflikt og konsensus. Med likeverdige parter har vi sett en veldig konstruktiv dialog – og dialogen er jo demokratiets fundament!


Ordfører Nils Henning Hontvedt
1. Hvorfor er trepartssamarbeidet viktig?
- Det er viktig for mange typer endrings- og utviklingsprosesser i kommuneorganisasjonen, for eksempel forbedringsprosesser. Da er det en veldig styrke at prosessene og målsettingene er forankret i trepartssamarbeidet, fordi det er prosesser som krever samarbeid mellom politikere, ansatte og administrativ ledelse.

2. Hva har fungert bra i Hortens trepartssamarbeid?
- Overordnet sett har det bidratt til å klargjøre fokus, forsterke forståelsen for helt sentrale utviklingsoppgaver, og bidra til å gi større legitimitet og kraft. Jeg har opplevd stor tillit, god dialog og fin kjemi.

3. Hva har vært vanskelig?
- Så banale ting som å rydde tid. Vi har hatt noen helt greie refleksjoner oss i mellom om hva som er rasjonell tidsbruk, arenaer og slikt. Å holde hverandre fortløpende orientert når man går fra fellesarenaen. Jeg synes også det har vært en utfordring å holde seg tett på prosessene, og å få forankret gruppa godt nok ute i organisasjonen, slik at den har gode gjennomslagsmuligheter.

4. Er trepartssamarbeid effektivt?
- Ja. Vi erfarer nesten alltid at de tunge endringsprosessene vi skal initiere faller lett sammen, på grunn av for spinkelt forankringsgrunnlag. Der sikrer trepartssamarbeidet mer solid grunnmur for vedvarende vellykkete prosjekter.

5. Har trepartssamarbeidet en fremtid?
- For egen del vil jeg komme til å lete etter muligheter for å videreutvikle trepartssamarbeidet som en arbeidsform i Horten kommune. Jeg har noe erfaring med det fra før, og vi har funnet vår form nå.

6. Hvilke konkrete effekter har trepartssamarbeidet hatt i Horten?
- For det første har samarbeidet bidratt til å klargjøre og bevisstgjøre hvilke satsingsområder som er klokt å sette kreftene inn mot. For det andre opplever vi at trepartssamarbeidet skaper en sterk kraft bak mobiliseringen mot sykefravær. Men – vi skal også greie å kombinere dette med alle de andre rollene og funksjonene vi har. Det må være legitimt at fagforeninger synliggjør sine ståsted, det samme med kommunestyret. Vi lever ikke i en permanent konsensusorganisasjon. Likevel ser vi at det er en styrke at vi får lagt grunnlag for konsensus.